Jedna z největších sportovních událostí roku v Plzni byla zahájena, na fotbalových hřištích SK SLOVAN 1910 byl dnes oficiálně odstartován evropský šampionát v para lukostřelbě. Do Plzně dorazilo téměř 130 sportovců z 26 zemí od Andorry po Rusko.

Slavnostní zahájení proběhlo v areálu fotbalového klubu SK SLOVAN 1910, kde je umístěna střelnice, kde se odehraje větší část turnaje, od kvalifikace až po eliminace. Finálové boje už zde ale nebudou, pro závěrečnou fázi se totiž mistrovství Evropy stěhuje do centra města na Náměstí Republiky.

Město Plzeň je ostatně významným partnerem turnaje, zahájení se tak účastnil i primátor Martin Zrzavecký, pod jehož záštitou se turnaj v západočeské metropoli koná. „Jsem pyšný, že Plzeň znovu ukazuje, že je městem sportu. Doufám, že zde všichni sportovci budou mít ideální podmínky, všem přeji mnoho sportovních úspěchů. Fandit ale samozřejmě budu hlavně českým reprezentantům,“ zahájil slavnostní ceremoniál plzeňský primátor.

Za organizační výbor přivítal účastníky turnaje Roman Suda. „Doufám a věřím, že dvouleté přípravy šampionátu vyvrcholí úspěšně a turnaj bude zážitkem pro všechny účastníky.“

Evropského šampionátu v para lukostřelbě se samozřejmě účastní i Češi včetně známých jmen, například David Drahonínský, Markéta Sidková, Leoš Bartoš nebo místní Karel Davídek.

„Já beru každý závod stejně vážně, ale tady převládá trochu ta natěšenost, protože to je vlastně u mě doma,“ přiznává Davídek. „Člověk se určitě bude snažit, aby ze sebe vydal ještě víc. Bylo by super, kdyby se podařil postup do finále, aby si člověk zastřílel na náměstí. Konkurence tu je ale veliká,“ dodává místní bojovník.