Mezinárodní turnaj Czech Open 2018 ve stolním tenisu se uskutečnil v moravskoslezské metropoli i za účasti více než tří desítek tuzemských handicapovaných sportovců. V hale na Varenské proběhla spousta napínavých sportovních bitev s medailovou radostí pro české národní barvy.

Na 13. ročníku Czech Open se představili sportovci z Českého svazu mentálně postižených sportovců (ČSMPS), České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) a Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Zástupci ČSMPS vybojovali dvě třetí místa a v obou případech měla v úspěchu prsty Denisa Macurová. Té se podařilo získat dělené třetí místo v soutěži jednotlivců a následně zabodovala i v turnaji týmů, kdy s Janou Feixovou získala opět bronzovou medaili. O něco méně se dařilo mužům. Lukáš Schauer nebo Pavel Richter v silné konkurenci hráčů z Belgie, Maďarska, Japonska, Německa a Thajska na medailové pozice nedosáhli.

Sportovci z řad ČATHS si připsali zisk hned několika cenných kovů. V zápasech jednotlivců se českým reprezentantům zadařilo hned v několika případech. Ivan Karabec vybojoval v kategorii M10 druhé místo a blízko podobnému úspěchu byli David Půlpán (M9), který však jen těsně nepostoupil do finále a musel se spokojit bronzovou medailí.

V pátek podvečer odstartovaly turnaje družstev. Trojice stolních tenistů Zbyněk Lambert, Dan Horut a Kristián Jelínek závodili v kategorii TM7 – společně vyhráli základní skupinu a s lehkostí prošli soutěží až do finále. Zde narazili na houževnatého soupeře z Japonska, ale ani asijští závodníci nedokázali naše sportovce zastavit a bylo z toho první místo pro český výběr. Zlatá radost však tímto úspěchem neskončila. V kategorii TM9 David Půlpán společně se svým týmovým kolegou Avivem Gordonem z Izraele ovládli celý turnaj a ve finále si poradili v polským týmem.

V kategorii TM4 si velice dobře vedl také Vratislav Holík, který společně s Jiřím Žákem (ČSTPS) vybojoval stříbrnou medaili – ve finále tato dvojice nestačila na protivníky ze Slovenska. Na „bedně“ skončili i zkušení harcovníci Jiří Suchánek a Martin Zvolánek (oba ČSTPS). Ti soutěžili v kategorii TM1-2 a dlouho to vypadalo, že se budou radovat z celkového triumfu. Ve finále je však zaskočil vytrvalý soupeř z Polska, a tak snaha českých hráčů stačila „pouze“ na celkové druhé místo.

Co se týče dalších úspěchů sportovců ČSTPS na turnaji jednotlivců, tak musíme zmínit výkon Beáty Mentznerové, která se ve své kategorii probojovala až k bronzové medaili, když v semifinále nestačila na soupeřku z Chile. Ve skupině postižení 2 se do turnaje zapojili české naděje Pavel Fiala, Milan Krejčí, Jiří Suchánek a Jiří Zvolánek. Bohužel ani jeden z těchto hráčů nepostoupil přes první kolo vyřazovací fáze.

Ve skupině 3 se zadařilo Jaroslavu Hadravovi, jehož putování turnajem zastavil až v semifinále Američan Van Emburg, což v konečném významu znamenalo zisk bronzové medaile pro českého hráče. Ostatní Češi v této skupině – Jan Suja, Petr Svatoš a Ivan Kebísek – na cenné kovy nedosáhli. V kategoriích 4 a 5 se následně představili ještě Jiří Žák, respektive Miloš Tesař, ale prvně jmenovaný zakončil své působení na turnaji jednotlivců ve čtvrtfinále. Miloš Tesař bohužel prohrál všechny své zápasy ve skupině.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČSMPS, ČATHS a ČSTPS