Venkovní sezónu ukončil úspěšný paralympionik hned po mistrovství Evropy, které pro něj skončilo velmi příznivě: ziskem zlaté medaile z mix týmu se Šárkou Musilovou a stříbrné ze soutěže jednotlivců. Přesto David nezahálí ani po jejím konci a spustil nový projekt, který má za cíl vyhledávat nové naděje české paralukostřelby.

“V červnu jsme oficiálně spustili projekt DD ParaArchery, ačkoliv ta myšlenka přišla o dost dřív, kdy jsem začal předávat zkušenosti mé svěřenkyni Tereze Brandtlové. Čekali jsme ale na správný okamžik realizace.” říká vítěz celkového hodnocení evropského poháru v roce 2018.

Utvrdil ho v tom i moment na Paralympijských hrách v Riu de Janeiru, kde v kategorii mix týmů vyhrál bronzovou medaili: “V roce 2015 se rozhodlo, že v programu na paralympiádě v Riu bude soutěž Mix týmů, to znamená, že jsem musel sehnat ženu se stejným postižením, abych v kategorii W1 mohl bojovat o další medaili. Potkal jsem Šárku Musilovou, se kterou jsem společně trénoval, poradil jí v technice, pomohl jí sehnat vybavení.  V Riu jsme vybojovali třetí místo a já pochopil, že dokáži pracovat s člověkem na vozíku a předat mu moje zkušenosti. Nechci, abych byl jediný český paralukostřelec.”

Drahonínský nebude vychovávat jen profesionální sportovce: ”Cílem je motivovat další hendikepované k aktivnímu životu, představit jim lukostřelbu jako volnočasovou aktivitu, která jim může pomoci se lépe adaptovat zpět do společnosti a pomůže jim zlepšit fyzickou kondici. Já jim mohu předat svoje zkušenosti a především u kvadruplegiků díky speciálnímu vybavení umožnit, že vůbec zvládnou z luku vystřelit.”

Aby mohl realizovat svůj projekt, oslovil sportovec terapeutku Rehabilitačního ústavu Kladruby Petru Skopcovou, se kterou se domluvil na předvedení lukostřelby s možností si ji vyzkoušet: “Překvapil mě zájem a hojná účast, kdy se v tělocvičně utvořil hlouček vozíčkářů. Postupně se vystřídali a každý zvládl přibližně 30 výstřelů, někteří během dvou hodin i dvakrát. Všichni uznali, že to není nic jednoduchého a cítili mezilopatkové svaly,” směje se Drahonínský. Přesto nepřehlédnete v jeho tváři pocit štěstí: ”Já byl rád, že si to užili a vidět v jejich očích jiskru, když trefili terč a většina i žlutý střed, byla pro mě ta největší odměna.”

Lukostřelec doteď tyto aktivity financoval ze svých vlastních prostředků, ale nyní mu pomoc přislíbil Pavel Martínek z SC Jedličkovo ústavu.

Rád připomene dojemnou situaci z vyhlášení na mistrovství Evropy v Plzni, kdy peníze věnované jemu, daroval svému svěřenci:”V letošním roce jsem díky nápoji Nero Drink a projektu Nero Hero získal finance, za které jsem pořídil luk pro druhého lukostřelce Karla.”

Nejde ovšem jen o peníze. O projekt se stará jeho přítelkyně, která vypomáhá i s tréninky, mediální částí a zařizuje vše okolo soustředění a výjezdů. Neopomene ani spolupráci s Ivou Hradilovou z Centra Paraple, která s klienty jezdí na lukostřelbu, a když má někoho zapáleného, absolvuuje trénink právě s nimi a dodává: ”Nechceme nic zadarmo, jsme rádi i za podporu přátel, kteří s námi jedou na soustředění na konci listopadu, jelikož si vážíme kohokoliv, kdo ví, že za tímto projektem se skrývá spousta práce.”

Na závěr Drahonínský dodává: ”Vím, že mám co předávat a strašně mě to baví, takže kdo by měl zájem vystřelit si z luku nebo vyrazit s námi na soustředění, ať mě klidně kontaktuje. Pochopil jsem, že i to, co se mně zdálo nemožné, je reálné. Člověk musí věřit.”

 

Zdroj: Team DD ParaArchery