Mezi dny 21. a 28. října se v Itálii uskutečnil prestižní BISFed Evropský pohár v boccie. Do sardinského města Olbia vyrazil i tříčlenný reprezentační tým České republiky ve složení Kateřina Cuřínová, Simona Blažková a Josef Žabka, přičemž prvně jmenovaná získala zlatou medaili.

Na BISFed Regional Open 2018 odletěli zástupci Česká federace Spastic Handicap v neděli 21. října z Prahy. Kromě tří závodníků čítala výprava ještě sportovní asistenty Dominiku Fuksíkovou s Natálií Blažkovou, fyzioterapeutku Natálii Koubkovou a také vedoucí Michaelu Řiháčkovou. Po pondělní kontrole vybavení, tréninku a slavnostním ceremoniálu proběhlo rozlosování do základních herních skupin.

Úterkem odstartovala skupinová fáze turnaje. Ve skupině A kategorie BC1 se narazila Simona Blažková na soupeře z Itálie, Francie, Portugalska a Německa. S bilancí dvě výhry a dvě prohry v tie-breaku bohužel nedosáhla na vysněný postup ze základní skupiny. „Chyběly doslova milimetry. Při hře byla klidná, koncentrovaná a přesná. Její výkon hodnotím velmi pozitivně. Bylo vidět, že se v přípravě držela především nácviku dohozů, což bylo při soutěžních zápasech znát,“ zhodnotila výkon české hráčky vedoucí výpravy Michaela Řiháčková.

V „béčku“ stejné kategorie se představila Kateřina Cuřínová, která s přehledem ovládla celou skupinu a zaslouženě slavila postup. Z překonání skupinové fáze se radoval i Josef Žabka (kategorie BC2), který se měl ve čtvrtfinále utkat se soupeřkou z Portugalska Cristinou Congalves. Bohužel kvůli organizačním zmatkům v časovém rozpisu turnaje zmeškal český reprezentant „callroom“ do zápasu a ze soutěže vypadl se ziskem celkového 8. místa.

Na poslední české želízko v ohni – Kateřina Cuřínová – čekala semifinálová bitva s Italem Diegem Gillim. Domácího hráče sice hnalo za vítězstvím početné publikum zeleno-bílo-červených barev, ale česká hráčka bravurně zvládla i tento zápas a po výsledku 4:1 postoupila do finále. V tom se o nejcennější kov utkala s Joãem Pintem z Portugalska. V poměrně uvolněné (před)zápasové atmosféře byly přesnější hody reprezentantky České republiky, Cuřínová zvítězila 3:1 a slavila tak zisk zlaté medaile.

Po turnaji jednotlivců přišly na řadu zápasy týmů. Češi byli umístěni do skupiny A společně s Francií a Ukrajinou. S bilancí jedné porážky (6:1 pro Ukrajinu) a jedné výhry (6:3 pro Českou republiku) bohužel o jeden jediný bod na postup nedosáhli a obsadili celkové 5. místo. Celkovým vítězem mezi týmy BC1/2 se stalo Portugalsko.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Czech National Boccia Team