Hvězdně obsazený Evropský pohár handicapovaných cyklistů v Praze na Strahově zastihl ve skvělé formě české sportovce. Kateřina Antošová a Ivo Koblasa si ve svých kategoriích dojeli pro zlaté medaile. Dařilo se i ostatním tuzemským jezdcům.

Tradiční dvoudenní akci (29. a 30. září) hostil už podeváté pražský Strahov a opět se zde setkala špička české i evropské cyklistické scény. Podle organizátorů – SK Praha Nutrend Specialized a Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců – se závodů zúčastnilo téměř sto sportovců z patnácti zemí. A při pohledu do startovní listiny jednotlivých závodů se rozhodně bylo na co dívat!

Do středoevropské metropole zavítali například šestinásobný paralympijský medailista Michal Teuber či mistr světa z Pierre Senska, oba z Německa. Nechyběli samozřejmě ani zástupci českého reprezentačního výběru. O co nejlepší výsledky bojovaly Ivo Koblasa, Kateřina Antošová, Patrik Jahoda a další.

Hlavní závody všech mužských i ženských kategorií se na více než tříkilometrovém okruhu uskutečnily v sobotu 29. září. Druhý den dopoledne byla na programu atraktivní časovka. Vynikajících výsledků dosáhlo hned několik českých jezdců. V mužské kategorii C2 zvítězil ostřílený reprezentant Ivo Koblasa a hned za ním se na stříbrné příčce umístil Michal Stark. Dařilo se rovněž Patriku Jahodovi, který bojoval v kategorii H1 a dosáhl na skvělé druhé místo.

Bronzovou radostí po svých výkonech oplýval také Tomáš Mošnička (H3) a jednoho z nejvýznamnějších výsledků kariéry se dočkal Tomáš Mastík, který časovce v kategorii C5 dojel na druhém místě a v celkovém součtu bodů skončil třetí. Mezi ženami byl nejvíce vyhlížen výkon velezkušené Kateřiny Antošové. Ta pečlivě ladila formu a chtěla na EP v Praze dosáhnout na co nejlepší umístění. To se také podařilo a díky svému výkonu v časovce v kategorii WH3 slavila zisk celkového prvního místa.

„Jednou je člověk dole, jednou nahoře. V prvním závodě jsem měla smůlu, kdy se mi uvolnilo kolo a po jedné ostré zatáčce jsem skončila na zádech. V časovce se to otočilo a byla to Anička Oroszová, která měla technické problémy a já nakonec vyhrála. To jsem už jela trochu opatrněji a dávala si větší pozor v zatáčkách, ale na vítězství to stačilo a já jsem za to moc ráda,“ přibližuje své dojmy z obou víkendových závodů handbikerka Kateřina Antošová.

„Co se týče samotného Poháru, tak musím pořadatele pochválit, jak to měli na Strahově dobře zorganizované. Přitáhli sem spoustu zajímavých a úspěšných jezdců. I ze zahraničí! Pro mne osobně to bylo výborné zakončení už tak úspěšné sezóny,“ dodává Antošová.

Jubilejní 10. ročník pražského Evropského poháru by se měl v roce 2019 opět uskutečnit na svém tradičním místě na Strahově.

Text: Martin Steinbach
Foto: Markéta Kleisnerová a Věra Vodičková