Historicky první mistrovství světa v para trapu se uskutečnilo ve dnech 4. až 6. října 2018 na střelnici Trap Concaverde v italském Lonatu. Mezinárodní paralympijský výboru zařadil tuto novou brokovou disciplínu do oficiálního seznamu střeleckých soutěží.

Nejlepší handicapovaní střelci trapu ze sedmnácti zemí světa přijeli bojovat o medaile ve třech základních kategoriích. PT 1 – postižení pohybového aparátu (vozíčkáři), PT 2 – postižení dolních končetin a PT 3 – postižení horních končetin. České barvy premiérově hájil i Miroslav Lidinský v doprovodu reprezentanta ČR v olympijském trapu a zároveň nového reprezentačního trenéra para trapu Robina Daňka.

„Je potřeba podotknout, že mezi olympijským trapem a para trapem není rozdíl ani v pravidlech, ani v počtu, rychlosti a úhlu výhozu terčů. Hendikepovaní střílí z vozíčku, bez rukou a nohou dokonce ve stejných časových limitech,“ vysvětluje Robin Daněk.

První den MS přinesl nejen skvělé výsledky favoritů, ale také nepříjemné překvapení pro českého sportovce. Bohužel čerstvá změna pravidel pro kvalifikaci na MS znamenala pro Lidinského zařazení do kategorie MQS. Znamenalo to, že každý začínající závodník musel nejprve splnit kvalifikační kritéria v závodě IPC na úrovni světového poháru. „Vzhledem k tomu, že to byl Mirkův první závod, nebylo možné tento limit vůbec nastřílet,“ sdělil poněkud zklamaný trenér Daněk.

Po ne příliš vydařené a velmi nervózní první položce, ve které Lidinský nastřílel pouze 13 z 25 terčů, se v následujících položkách vrátil výsledkově zpátky do boje o tento důležitý kvalifikační limit. „Byl to tlak, cítil jsem se jako bych měl na sobě olověnou vestu. Pak už to ze mě spadlo a v dalších dvou položkách jsem dotahoval soupeře,“ vysvětluje Lidinský.

Výborným výkonem v závěrečných položkách druhého dne si český reprezentant v celkovém součtu dokonce zajistil start ve světovém poháru 2019/2020 a zároveň přímý postup na MS 2019 v Sydney. „Po pouhých třech měsících tréninku je to obdivuhodný výkon. Čeká nás ještě dlouhá cesta, ale Mirek má předpoklady konkurovat světové špičce. Celkový výsledek 88 i přes první třináctku, je zároveň jeho osobním rekordem a vlastně i historicky prvním rekordem národním,“ doplňuje Daněk.

Vítězem kategorie PT 1 se ve finále stal Brydon Scotlle (AUS), který postupoval z druhé pozice s výsledkem 102 terčů za vítězem kvalifikace Lai Oreste (ITA) 104 tečů. Bronzovou medaili z MS si odváží Nikolaou Neofytos (CYP).

Kategorie PT 2, ve které startoval i Miroslav Lidinský, byla doslova „našlapaná“ favority. Postup z prvního místa si zajistil Saverio Cuciti (ITA) se skvělým nástřelem 113 terčů. V dramatickém finále ho o pouhý jeden terč přestřílel Vesa Jarvinen (FIN). Třetí skončil Rafaele Talamo (ITA).

V kategorii PT 3 si celkové vítězství odváží Francesco Nespeca (ITA) před Meliton Antonio Brinas Mora (ESP) a třetím Paolo Bortolin (ITA).