Ve dnech 4. října a 5. října se v Jablonci nad Nisou v Břízkách uskutečnil za podpory MŠMT a Krajského úřadu Libereckého kraje XXI. ročník MČR v přespolním běhu. Nejúspěšnějším celkem mistrovství se s 27 medailemi stal SK Handisport Liberec.

Závody v krásném prostředí jabloneckých Břízek proběhly ve spolupráci s organizačním výborem biatlonu v Jablonci na Nisou, vedením ZŠ Pasířská, vedením ZŠ Liberec Orlí a Gymnáziem Frýdlant.

Akce se zúčastnilo celkem 98 osob – 60 závodníků (přihlášeno 66) z 11 oddílů z celé České republiky. 14 doprovodů a 24 (28) rozhodčích a organizačních pracovníků. Ubytování a stravování v hotelu Sport bylo tradičně bezproblémové. Mezi hotelem a sportovištěm byla zajištěna autobusová přeprava. Na stadionu se na dokonale připravených tratích běhalo 1000 m – 6000 m v kategoriích mladší žáci a žákyně, starší žáci a žákyně, junioři a juniorky a muži a ženy.

Nejúspěšnějším sportovním klubem se stal Handisport Liberec se ziskem 27 medailí (z toho oddíl Liberec Orlí 12 medailí). Nutno dodat, že oddíly Handisportu Liberec vyslaly na MČR nejvíce závodníků. Na místě druhém se umístil SK Hradec Králové se 14 medailemi (z toho oddíl Žamberk 9 medailí). Třetí celek SK Lvíčata Dolní Lánov vybojoval medailí pět.

Na trati měla zdravotní problémy jedna sportovkyně – podvrtnutý kotník, na místě ošetřila ji zdravotnice. Až na tuto příhodu bylo MČR zcela bezproblémové.

Medailové umístění:

SK HANDISPORT LIBEREC – 13x zlato, 6x stříbro, 8x bronz
oddíl Liberec, Orlí – 6-2-4
oddíl Jablonec, Liberecká – 4-1-3
oddíl Liberec, Jablonecká – 3-2-1
oddíl Frýdlant – 0-1-0

INTEGRA HRADEC KRÁLOVÉ – 7x zlato, 5x stříbro, 2x bronz
oddíl Žamberk – 7-1-1
oddíl Hradec Králové – 0-4-1

LVÍČATA DOLNÍ LÁNOV – 1x zlato, 3x stříbro, 1x bronz

TRUTNOV – 1x zlato, 1x stříbro, 0x bronz

SK MLADÁ BOLESLAV – 0x zlato, 1x stříbro, 1x bronz

INTEGRA CHROUSTOVICE – 0x zlato, 0x stříbro, 2x bronz

SEBA TANVALD – 0x zlato, 0x stříbro, 0x bronz
oddíl Horní Tanvald 0-0-0

Alena Erlebachová, v. r.
Garant přespolního běhu