Stadion TJ Baník Stříbro byl dne 29. září dějištěm atletických závodů handicapovaných. Organizátoři z řad Tělovýchovné jednoty zdravotně postižených Halma Plzeň měli radost jak z převážně vydařeného počasí, tak z výborných výkonů přítomných sportovců.

Národní závody v para atletice – Podzimní atletika – platí už několik let za tradiční sportovní akci v plzeňském regionu, na kterou se sjíždějí sportovci z celé České republiky. Kromě domácích závodníků Halmy byli letos přítomni i sportovci z klubů SK Kociánka Brno, TJ DS Březejc, SC JÚ Praha, TJ Léčebna Košumberk, TJ ZP Nola Teplice, AK Olomouc a HSC Velké Meziříčí. Závody se konaly za slunečného, ale studeného počasí a došlo i na několik výjimečných výkonů.

Na dva národní rekordy dorostu dosáhli ve svých disciplínách členové pražského Sportovního klubu Jedličkova Ústavu Artur Kisela (hod diskem W-M30, 8,48 metrů) a Lucie Eliášová (běh na 400 metrů, čas 1:47,28). Dařilo se také Martině Šimonové z Teplic, která svým časem 17,53 na 100 metrů vytvořila nový národní rekord mezi dospělými. V průběhu všech závodů nebyl podán žádný protest ani nebylo ohlášeno zranění.

O své dojmy ze závodů se podělil i Michal Vimmer – aktuálně nejúspěšnější atlet Halmy: „Je fajn, že poslední závody v roce 2018 vyšly přesně na můj svátek. Měl jsem jít na čtyři disciplíny – disk, kouli, oštěp, běh na 100 metrů a pak ještě na štafetu. V kouli se mi podařilo hodit osobák. Po disku jsem si myslel, že mám dost času, a tak jsem šel na oběd. Ale akorát, když jsem dojedl poslední sousto, tak už mě volali, že se běží štafeta! Skončili jsme druzí. Potom jsem šel ještě na oštěp a čtvrtý pokus, který měřil 26,57 metrů, mi zajistil vítězství v této disciplíně. Lepší dárek jsem si nemohl přát!“

Nejdůležitější osobou pro organizaci a průběh celého podniku je předseda TJ Halma Roman Suda, který v pořadí šestý ročník Podzimní atletiky hodnotí pozitivně: „Moc nás těší, že se závody povedly. Tady ve Stříbře máme již tradičně velkou podporu od města i klubu, na jehož stadionu můžeme soutěžit. Můžeme si zde speciálně upravovat sektory a tartanovou dráhu, což by nám jinde nedovolili. Příští rok se sem určitě vrátíme.“

„Kromě skvělých výkonů mladíků, kteří překonávali národní i osobní rekordy, mi dělají velkou radost také starší zkušení závodníci jako Aleš Švehlík, Miroslav Janeček nebo Roman Kolek. To jsou borci, kteří mají za sebou úspěšné paralympiády v Atlantě nebo Sydney a na naše závody se prý rádi pravidelně vracejí. Tradičně se povedla také divácky velmi oblíbená namixovaná štafeta na 4 × 100 metrů, při které bouří celý stadion a žene atlety k těm nejlepším výkonům,“ uzavírá Roman Suda.

Text: Martin Steinbach
Foto: Pavla Vrbová