Výroční turnaj za účasti české i světové špičky v rugby na vozíku, se uskutečnil v pražských halách Jedenáctka VS Jižní Město a Sportovní hale TJ Bohemians Praha. Prestižní League One ovládl francouzský celek Blue Link Team.

Tradiční Rugbymania oslavila v Praze dvacet let od svého vzniku a byly u toho celky nejen z domácího prostředí, ale také třeba z Francie, Kanady, Švédska či Německa. Za organizací jedné z největších akcí svého druhu stojí ředitel centra Paraple a zároveň hráč Prague Robots David Lukeš. „Šlo o několikátou Rugbymanii a organizačně proběhla naprosto bez zádrhelů. Příprava byla o něco snazší kvůli tomu, že se nenaplnila kapacita šestnácti celků. Úroveň jistě stoupá, a to především díky účasti reprezentačních týmů Švédska nebo Německa,“ přibližuje Lukeš.

Zápasy skupin League One odstartovaly ve čtvrtek 15. listopadu i s týmem „pražských robotů“. Ten však své působení na turnaji nezvládl úplně podle svých představ a po jedné výhře nad celkem Gigantes z Brazílie obsadil celkové sedmé místo. Elitní skupině L1 dominoval tým Blue Link Team (FR), který ve finálovém klání vyzrál nad výběrem Švédska poměrem 49:45. Tým z Francie se skládal v podstatě z totožných hráčů, kteří reprezentovali svoji zemi na poslední paralympiádě.

Druhá část turnaje – zápasy skupin League Two – byla na českou účast o něco bohatší. V šestičlenné L2 se představily tuzemské týmy The Gunners a Kapitáni, ale ani oni na výraznější úspěch v rámci výroční Rugbymanie nedosáhly. The Gunners skončili šestí, Kapitáni pátí a vítězství v této kategorii připadlo celku Lions from Zion z Izraele.

„Turnaj se nám povedl organizačně, výsledkově už moc ne. Robotům zápasy moc nesedly. Týmový duch nefungoval. Víme, že musíme celkově hodně zabrat, abychom se přiblížili k světové špičce, ale není to jednoduché. Chybí nám mládež a při absenci Jardy Filsáka nám schází nějaký ten top rozdílový hráč,“ hodnotí závěrem David Lukeš.

Text: Martin Steinbach
Foto: Rugbymania