Mezi dny 18. až 20. ledna se v lyžařské oblasti Les Gets ve Francii uskutečnilo první kolo 21. ročníku Evropského poháru neslyšících v alpském lyžování. Čeští reprezentanti si připsali hned několik medailových úspěchů.

Na první kolo z celkem třídílného seriálu závodů EP dorazili naši sportovci ve čtvrtek 19. ledna a po technické schůzi vedoucích začala příprava na páteční kombinaci obří slalom a slalom (GS+SL). V té se v ženské kategorii se dařilo Veronice Grygarové, která v rámci devítičlenného startovního pole skončila na celkovém druhém místě.

Mužů jelo hned 28 a o co nejlepší umístění se pokoušeli i tři Češi – Jan Panský, Matěj Ponocný a Jiří Hartig. Obrovského úspěchu dosáhl právě mladý Hartig, kterému se podařilo zvítězit v kombinaci v kategorii muži, junioři i celkově. Stalo se tak úplně poprvé v historii, že by některý Čech ovládl hlavní mužskou kategorii.

Pokračovalo se sobotním slalomem speciál a našim závodníkům se téměř podařilo napodobit vlastní výkony z předchozího dne. Po prvním kole byla Veronika Grygarová třetí a Jiří Hartig dokonce vedl o dvě setiny sekundy. Bohužel ve druhém kole Hartig vypadl stejně jako ostatní čeští reprezentanti a jediný, komu se podařilo dojet do cíle, byl Jan Panský, který obsadil 11. příčku z 29 zúčastněných.

Poslední soutěže úvodního kola EP – nedělní závody obřího slalomu – se nesly ve znamení dalších úspěchů našich sportovců. Mezi ženami (celkem deset startujících) se Veronika Grygarová, která do závodu nastoupila s novými lyžemi, jen těsně neumístila na stupních vítězů a obsadila „bramborovou“ příčku. Třicetičlenná mužská kategorie byla rozdělena na několik částí, přičemž do bojů zasáhli i senioři Zdeněk Sokola a Jiří Jungmann z SKN Brno.

Konečné nedělní výsledky byly následující:
Muži celkově – 3. místo Jiří Hartig, 4. místo Jan Panský a 11. místo Matěj Ponocný
Muži – 3. místo Jan Panský
Junioři – 1. místo Jiří Hartig, 3. místo Matěj Ponocný
Senioři – 3. místo Zdeněk Sokola, Jiří Jungmann nedojel
Ženy – 4. místo Veronika Grygarová

Další kolo Evropského poháru je na programu od 15. do 17. února a uskuteční se v německé lyžařské oblasti Todtnauberg. Po prvním kole seriálu figuruje Veronika Grygarová na celkovém třetím místě s 210 body. Mezi muži je Jiří Hartig na čtvrtém místě (220 bodů), Jan Panský na sedmém místě (140 bodů), 27. je Matěj Ponocný (14 bodů) a 29. příčku bere Zdeněk Sokola (5 bodů).

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČSNS