Ve francouzském lyžařském středisku Les Montagnes de Lans proběhl minulý týden INAS světový šampionát 2019 v alpském a běžeckém lyžování. Úžasného úspěchu dosáhla naše sjezdařka Denisa Macurová, která získala hned několik medailí.

Do Francie vyrazila vícečlenná výprava českého reprezentačního týmu ČSMPS. Sjezdaře Denisu Macurovou a Petra Petira mladšího doplnil ještě běžec Michal Husár. Pod vedením zkušených trenérů Petra Petiry staršího a Pavla Petružálka byli Češi odhodláni zabojovat o medailové příčky a navázat tak na úspěšný loňský šampionát. A hned od úvodních závodů se sny českých reprezentantů měnily ve skutečnost.

Denisa Macurová nejprve suverénně ovládla slalom a byla z toho zlatá medaile. „Denisa dokázala, že i v rozbředlém sněhu může medaile cinkat. Navíc v disciplíně, ve které jsme ji čekali nejméně. Trať byla opravdu náročná, polovina závodnic byla diskvalifikována. Denisa si zlato na krk pověsila s komfortním náskokem,“ přibližuje zlatý závod Pavel Svoboda, garant lyžování ČSMPS.

Druhý den, druhé místo, druhá medaile. „Dnes naši závodníci dostali možnost předvést své umění na prudké a tvrdé trati. Denisa a její ´lušťovky´ prolétly cílem v obou kolech obřího slalomu na druhém místě a brala tedy celkové druhé místo,“ pokračuje Svoboda.

To mužská část výpravy se ve Francii nepotkala s kvalitní formou. Michal Husár měl velice těžkou pozici v klasickém lyžování a svými výkony nemohl konkurovat těm nejlepším na startovním poli. Svým mladým věkem však pro český sport mentálně handicapovaných představuje určitý příslib do budoucna. Petr Petira se během posledního závodního dne „vyšvihl“ a podařilo se mu vměstnat na 9. místě do první desítky.

A jak dopadla závěrečná část šampionátu? Ani třetí den mistrovství se neobešel bez medailové radosti pro české národní barvy a opět u toho nebyl nikdo jiný než Denisa Macurová. Ta porušila nastavenou kontinuitu (první den = první místo, druhý den = druhé místo) a svými nadstandardními výkony si dojela opět pro jedno zlato v kombinaci a jedno stříbro v Super G.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČSMPS