I v roce 2019 pokračuje projekt Paralympijská výzva Sazka Olympijského víceboje. Do konce aktuálního školního roku uspořádá organizační tým Českého paralympijského výboru osm Sportovních dnů na základních školách se speciálním vzdělávacím programem.

Brno, Lanškroun nebo třeba Horšovský Týn. I do těchto měst zavítá do konce června Paralympijská výzva, která si již tradičně klade za cíl přivést děti s handicapem ke sportování a zdravému životnímu stylu. Již v únoru bylo deaflympijskou šampionkou Lenkou Matouškovou a zlatým olympijským medailistou Davidem Svobodou vylosováno pět výherců Sportovního dne z řad zapojených škol do projektu Sazka Olympijského víceboje. V plánu je uskutečnit další tři stejné akce na doposud nezaregistrovaných školách s ohledem na zastoupení všech druhů postižení.

Co se týče zapojení ambasadorů Paralympijské výzvy z řad významných osobností tuzemského sportu handicapovaných, účast nově přislíbili například vítězka paralympiády z Athén v roce 2004 Veronika Foltová či basketbalista klubu SK Hobit Brno Marek Šrůtka. Na akcích po celé České republice se opět představí již zmíněná atletka Lenka Matoušková či mistr světa v benchpressu Martin Biháry, který byl u úplně prvního Sportovního dne v říjnu 2017 na Základní škola pro zrakově postižené a vady řeči v Plzni.

Jarní část maratonu Sportovních dnů odstartuje již za týden v pátek 12. dubna na ZŠ pro zdravotně znevýhodněné v Brně v Kamenomlýnské ulici. Poslední akce v rámci aktuálního školního roku proběhne s největší pravděpodobností 14. června v Jablonci nad Nisou na ZŠ Liberecká.

Sportovní dny Paralympijské výzvy do konce školního roku 2018/2019 proběhnou na:

Základní škola a Mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné Brno, Kamenomlýnská 2
Speciální základní škola Rožmitál pod Třemšínem, Komenského 622
Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Základní škola a Odborná škola Horšovský týn, Nádražní 89
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Strakonice, Plánkova 430
Základní škola Liberecká 1734/31, Jablonec nad Nisou

Zbylé dvě školy budou upřesněny.

Pokud se chcete o projektu Paralympijská výzva dozvědět více informací, klikněte na tento odkaz.

Pro přímou registraci školy použijte odkaz zde.

Text: Martin Steinbach