Květnový maraton Sportovních dnů Paralympijské výzvy byl zakončen v jižních Čechách na základní škole pro sluchově postižené v Českých Budějovicích. Nadšené žáky přijela pozdravit deaflympijská šampionka Lenka Matoušková.

V pořadí 26. návštěva některé ze škol se speciálním vzdělávacím programem se uskutečnila na MŠ, ZŠ a SŠ pro sluchově postižené České Budějovice v Riegrově ulici. Organizační tým Českého paralympijského výboru představil tamějším dětem a pedagogům disciplíny Sazka Olympijského víceboje a zapojil je tak do programu Paralympijské výzvy, který největší školní sportovní projekt přizpůsobuje i základním školám s handicapovanými žáky. Na poslední chvíli umoudřené počasí přálo trenérům i cvičícím a došlo na hody, skoky nebo testy v ohebnosti.

Zlatým hřebem celého dne byla však besedová část s neslyšící atletkou Lenkou Matouškovou. Ta místním dětem přivezla ukázat zlatou medaili z deaflympiády a podělila se o svůj inspirující životní příběh, který ji dovedl až na pozici české rekordmanky v hodu diskem a vrhu koulí. Nadšeným posluchačům pro jejich zájem skoro nestíhala rozdávat autogramy na podpisové kartičky. Pro Lenku Matouškovou to byl již čtvrtý Sportovní den Paralympijské výzvy v pozici ambasadorky celého projektu.

Poslední dva Sportovní dny v rámci aktuálního školního roku se uskuteční v červnu, a to na základních školách v Praze (ZŠ při Psychiatrické nemocnici Bohnice) a v Jablonci nad Nisou (ZŠ Liberecká).

Více informací o projektu Paralympijská výzva zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Miloš Mařík