V nedělní prosluněný den 9. června se uskutečnilo mistrovství České republiky neslyšících v MTB Cross Country u rozhledny Bára, Chrudim-Podhůra. Titul ve svých kategoriích vybojovali jezdci Jan Čapek a Renata Šuláková.

Na Chrudimsku měli neslyšící závodníci možnost se už počtvrté účastnit závodů spolu se slyšícími závodníky v rámci veřejného závodu. Trať byla velmi kvalitní a rozmanitá, zároveň je pro neslyšící závodníky součástí deaflympijské disciplíny Cross Country v horské cyklistice.

Na technicky náročné trati s počtem pěti kol (1 kolo po 4 900 metrech) a celkovém převýšení 560 metrů obhájil titul mistra republiky Jan Čapek v čase 1:15:28 a mezi slyšícími ve své kategorii skončil na skvělém 3. místě.  Pro Čapka to bylo vyčerpávající vítězství, přičemž o den dříve absolvoval mezinárodní maratonský závod dvojic Malevil Cup v délce 100 kilometrů. Ten dokončil společně Pavlem Jiřenou a vybojovali tak prvenství v kategorií 40+.

Druhé místo v rámci mistrovství České republiky neslyšících obsadil František Kocourek s časem 1:19:84 a ve své věkové kategorií slyšících skončil na 7. příčce. Bronzové umístění obhájil David Studýnka s dosaženým časem 1:22:03 a celkově 7. místo ve své věkové kategorií slyšících. Na čtvrtém a pátém místě se umístil Pavel Pastrnek, respektive Lumír Vaszily.

Mezi ženami byla jediná neslyšící účastníce, a to Renata Šuláková, která i přes náročnost tratě, závod dokončila. Velkým překvapením akce bylo, že se na domácí šampionát přijeli podívat Ota Panský a otec Jana Čapka, kteří v minulosti měli na starost doprovod a trenérství v reprezentaci neslyšících cyklistů.

Zdroj a foto: ČSNS