Český plavec obsadil na právě probíhajícím světovém šampionátu druhé místo na 50 metrů znak. Jeho stříbrná medaile rovněž znamená pro Českou republiku splnění další kvalifikační kvóty na nadcházející paralympijské hry v Tokiu.

Velká gratulace našim reprezentantům do Anglie! Čtvrtek 12. září byl pro české plavce úspěšným dnem. Dopoledne se dvojice Arnošt Petráček a Tomáš Hlavinka představili ve svých rozplavbách na znakové padesátce. Hlavinka bohužel do finále nepostoupil, ale i tak se v jeho závodě přepisovaly historické tabulky, když Rus Roman Zhdanov časem 41,50 vteřin vytvořil nový světový rekord.

Petráček v rozplavbě číslo 2 nenechal nikoho na pochybách a s časem 42,41 vteřin suverénně postoupil do večerního finále. V tom bylo k vidění skutečně nervy drásající drama se stříbrnou radostí pro českou reprezentační jedničku. Arnošt Petráček nestačil pouze na Novozélanďana Leslie Camerona, kterému se podařilo vytvořit nový nejlepší čas Oceánie a třetího Rusa Zhdanova porazil o pouhé čtyři desetiny vteřiny. Tento úspěch z mistrovství světa také znamená zajištění přímého kvalifikačního místa na LPH 2020 v Tokiu.

V rámci čtvrtečních závodů World Para Swimming Allianz Championships se v londýnském bazénu představili ještě Vendula Dušková (kraul, 400 metrů), Dominika Míčková (znak, 50 metrů) a Miroslav Smrčka (polohový závod, 200 metrů). Ani jednomu z nich se však ve svých kategoriích nepodařilo postoupit do finále. Mistrovství světa v Londýně pokračuje až do neděle 15. září.

Text: Martin Steinbach
Foto: Facebook Arnošta Petráčka