V neděli 8. září se ve francouzském přímořském letovisku Nice uskutečnil triatlonový závod 70.3 Ironman World Championship. Jan Tománek bojoval o třetí titul mistra světa, a nakonec obsadil výborné druhé místo. V kategorii handicapovaných celkově zvítězil Miroslav Šulc.

Do dějiště závodu dorazil český triatlonista Jan Tománek s téměř týdenním předstihem, aby se detailně seznámil s tratí a plně se aklimatizoval. „Během tréninku defacto každý den panovaly jiné plavecké podmínky – jednou byly vlny menší, podruhé zase větší. V den závodu byla hladina moře nezvykle klidná, což vydrželo až do startu, kdy hladinu rozvířily první záběry závodníků,“ přibližuje místní podmínky Jan Tománek.

Na trať závodu – 1,9 km plavání + 90 km cyklistika + 21,1 km běh – se handicapovaní účastníci Ironmana v k taegorii PC+HC (Physically Challenged & Handcycle) vrhli v neděli ráno, zhruba v polovině startovního pole. „Přestože v rámci kategorie jsme startovali samostatně, netrvalo to dlouho a doplavali jsme pomalejší závodníky z předchozí startovní vlny. Plavecká trať byla dobře čitelná a díky dalším závodníkům bylo možné plavat ve skupině, což výrazně usnadňuje orientaci,“ hodnotí svůj plavecký výkon Tománek. Mezi para sportovci obsadil český reprezentant s časem 40:01 minuty průběžné druhé místo.

Devadesátikilometrová cyklistická část slibovala úctyhodných 1 400 metrů převýšení, což 70.3 Ironman World Championship Nice řadí mezi nejnáročnější závody na poloviční distanci, a dokonce v historii mistrovství světa se jednalo o vůbec nejnáročnější cyklistickou trať. Během první poloviny závodu se vystoupalo na kultovní Col de Vence v nadmořské výšce 963 metrů a lze říct, že právě první polovina trati byla klíčová pro další vývoj závodu. Cyklistickou část absolvoval Tománek v celkovém čase 4:02:56 hodiny.

„Do závěrečného běhu na 21,1 km jsem vjel jako vítr. Samozřejmě jsem chtěl dohnat vedoucího jezdce a dostat se tak do čela závodu, ale jeho náskok byl vysoký. Motivaci pokračovat a bojovat jsem rozhodně neztrácel a pokračoval jsem na hranici svých možností. Až jsem byl překvapen, s jakou lehkostí a rychlostí jsem po tak náročné cyklistice schopen hnát svou běžeckou formuli. Nevypustil jsem ani jeden metr a ačkoli jsem byl na hranici svých možností, užíval jsem si každou vteřinu. Běžeckou část jsem dokončil za 1:07:42 hodiny, což patří mezi mé nejrychlejší běhy na této distanci.“

Cílovou pásku protnul Tománek na druhém místě v kategorii HC (Handcycle) s celkovým časem 6:02:32 hodiny. Na mistrovsví světa 70.3 Ironman World Championship ve Francii získal stříbrnou medaili. „Navzdory tomu, že jsem vysněný titul neobhájil, byl jsem s předvedeným výkonem spokojený,“ uzavírá Jan Tománek.

Jako nejrychlejší handicapovaný závodník trasu v čase 5:29:41 hodiny dokončil další Čech Miroslav Šulc, který tak po zásluze vybojoval cenné prvenství.

Zdroj a foto: Jan Tománek a Miroslav Šulc