Sportovními dny v Uherském Hradišti a v Kroměříži oficiálně odstartovala podzimní část třetího ročníku Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje. Na moravských základních školách se dětem představili para hokejista David Palát a handbiker Dušan Petřvalský.

V pořadí 29. a 30. Sportovní dny Paralympijské výzvy se uskutečnily v části České republiky, kam organizační tým Českého paralympijského výboru v minulosti příliš nedostával. Díky losování výherců z řad zapojených škol se speciálním vzdělávacím programem z letošního května však bylo jasné, že se na oblíbenou sportovně-vzdělávací akci mohou těšit děti z Uherského Hradiště a z Kroměříže.

Ve čtvrtek 26. září byli zástupci Paralympijské výzvy vřele přivítání na základní škole, kterou sice v týdnu uskutečnění akce postihla mírná chřipková epidemie, ale s menším počtem účastníků si tamější děti s mentálním či kombinovaným handicapem užily zasloužené dopoledne plné sportu a zábavy. V Uherském Hradišti se také premiérově představila posila do týmu ambasadorů Paralympijské výzvy – úspěšný para hokejista David Palát. Čerstvá posila Olomouckých Kohoutů přivezla dětem ukázat své zápasové sledge saně či medaile mapující jeho bohatou sportovní kariéru.

Sportovní část dopoledne se odehrála v prostorech místní tělocvičny, a ani přes menší rozměry cvičící haly nepostrádaly výkony snaživých a nadšených dětí ten zdravý sportovní zápal. Na konci dne byly opět předány diplomy a věcné ceny pro všechny zapojené žáky školy. Oběmi akcemi provázel moderátor Ondřej Hrabal, rodák ze slováckého regionu a úřadující mistr České republiky ve slam poetry.

O den později, v pátek 27. září, se organizátoři Paralympijské výzvy přesunuli do Kroměříže. Třicetitisícové město ve Zlínském kraji se může pyšnit speciální školou, jejíž žáci i přes své různé handicapy splnily všechny disciplíny Sazka Olympijského víceboje – tedy jak Olympijského diplomu, tak Odznaku všestrannosti. Zástupci místní školy zařídili, aby se Sportovní den mohl uskutečnit v prostorné hale TJ Slavia Kroměříž.

Pozvání k účasti na Paralympijské výzvě přijal handbiker Dušan Petřvalský a žáci školy společně s celým pedagogickým sborem se zaujetím hltali zajímavý životní příběh tohoto sdílného sportovce, který stihl kromě překonání několika tuzemských rekordů například dojet na hanbike až do Vatikánu za samotným papežen Janem Pavlem II. Jubilejní třicátý Sportovní den byl ve skvělé náladě zakončen společnou fotografií všech zúčastněných.

Obě akce se také nesly ve znamení podpory projektu sportovního soustředění pro atletický oddíl AC Wozmeni Zlín. Organizátoři Paralympijské výzvy pomocí mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem od Skupiny ČEZ společně sbírali body na uskutečnění cíle na zlepšení fyzické, psychické kondice a také zlepšení techniky hodu a vrhu v atletických disciplínách. Díky takovému soustředění budou handicapovaní sportovci z řad AC Wozmeni Zlín mít větší šanci uspět na závodech v ČR i zahraničí.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci vaší školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Martin Pištěk