Skvělého úspěchu dosáhl český reprezentant na uplynulém evropském šampionátu ve stolním tenise. Jiří Suchánek vybojoval ve Švédsku bronzovou medaili v soutěži jednotlivců. V týmové části turnaje se našim hráčům bohužel nedařilo.

Sportovní hala Helsingborg Arena hostila ve dnech od 16. do 21. září zápasy těch nejlepších stolních tenistů starého kontinentu. Českou republiku reprezentovali Jiří Suchánek, Martin Zvolánek, Jaroslav Hadrava, Petr Svatoš, Filip Nacházel, Miloš Tesař, Lukáš Maxa, David Půlpán, Ondřej Vitvar, Pavel Richter, Denisa Macurová a Jana Felixová. Mistrovství Evropy však nezačalo dobře právě pro českou reprezentační jedničku. Jiřího Suchánka trápila po příjezdu do místa konání akce viróza, kvůli které úplně vynechal tréninkovou přípravu a naskočil až do ostrých turnajových zápasů své kategorie M2 o osmnácti hráčích.

V úvodním utkání základní skupiny sice nestačil na Slováka Riapoše poměrem 1:3, ale poté si poradil se Srbem Stoiljkovičem (výhra 3:1) a postoupil přímo do čtvrtfinále. V tom vyzrál i na Rusa Nazirova (3:0), čímž si zajistil nejen účast v semifinále, ale také jistotu zisku minimálně bronzové medaile. O postup do finále se Suchánek střetl ve středu 18. září se světovou jedničkou Francouzem Lamiraultem, kterému sice hrdě vzdoroval, ale nakonec opustil stůl poražený po výsledku 0:3. Ve stejné kategorii bojoval i Martin Zvolánek, ale nepodařilo se mu postoupit ze základní skupiny.

Podobný osud potkal i ostatní české hráče v rámci skupinové fáze turnaje jednotlivců. V M3 se představili Jaroslav Hadrava a Petr Svatoš. Druhý jmenovaný sahal po postupu do vyřazovacích bojů, ale bohužel nezvládl rozhodující střet s Italem Orsim a prohrál 0:3 na sety. V „trojce“ bojovalo o postup celkem 26 hráčů v sedmi skupinách. Filip Nacházel (M4) narazil ve své skupině například na úřadujícího mistra světa Turka Turana. Ve velké pětisetové bitvě o postup s Lopézem ze Španělska bohužel prohrál a do play-off se nepodíval.

Všechny své zápasy v základní skupině byly nad síly Miloše Tesaře (M5) i Lukáše Maxy (M8) a David Půlpán v M9 sice dosáhl na jedno vítězství, ale dál rovněž nepostoupil. V M11 a W11 hráli i Ondřej Vitvar, Pavel Richter, Denisa Macurová a Jana Felixová – bohužel opět bez jediného postupujícího ze skupinové fáze.

Turnaj družstev

Ve čtvrtek 18. září odstartovala týmová část šampionátu. V kategorii MT 1-2 bojovali o co nejlepší umístění pro české národní barvy Jiří Suchánek s Martinem Zvolánkem. Naše dvojice nejprve suverénně 2:0 porazila Maďarsko, ale po prohrách s Francií (1:2) a se Srbskem (1:2) bohužel nedosáhla na kýžený postup ze základní skupiny. Celkovými vítězi kategorie se stal pár Lamirault a Molliens z Francie.

Další česká týmová dvojice Svatoš-Hadrava (MT3) okusila dvě porážky od Francie, respektive od domácího Švédska – v obou případech 0:2 v neprospěch našich reprezentantů. V MT5 se do bojů vydali také Filip Nacházel s Milošem Tesařem (tři porážky postupně od Srbska, Švédska a Turecka), v kategorii MT9 prohrála dvojice Maxa-Půlpán s Ukrajinou a Maďarskem a poslední česká mužská dvojice Vitvar s Richterem si neporadili s Poláky ani s Němci. Mezi týmy se bohužel nedařilo ani našim ženám Macurové s Felixovou, které nestačily na Polsko, Rusko, Francii ani na Turecko.

Text: Martin Steinbach
Foto: Facebook Jiřího Suchánka a ČSTPS