Rok 2018 byl zkušebním ročníkem závodu Berlín Open pro handicapované sportovce. Letos se počet účastníků rapidně zvýšil, na kvalifikační listině se objevili sportovci z Velké Británie, Německa, Polska, Slovenska a České Republiky. Naše výprava měla zastoupení jak v kategorii kladkový luk, kde obhajoval druhou příčku David Drahonínský s nováčkem Terezou Brandtlovou, tak v kategorii reflexní luk s Martinem Chaloupským. Pro oba to byl první mezinárodní, halový turnaj.

V sobotním odpoledni zazářil v kvalifikaci David Drahonínský, kdy nestačil pouze na slovenského reprezentanta Marcela Pavlíka, který s nástřelem 584 bodů obsadil první místo, 570 bodů zajistilo bronzovému medailistovi z letošního mistrovství světa lepší pozici ve vyřazovací části. Pro Terezu Brandtlovou, vítězku finále evropského poháru v mix týmu za rok 2019, to byl první závod na malé tři terče – z důvodu technických změn po venkovní sezóně nestihla žádný závod odstřílet v České republice, neoplývala ani patřičným vybavením, přesto dokázala přejít přes hranici 500 bodů a vytvořit si osobní rekord 505 bodů. „Jsem šťastná, potvrzuje se mi práce za posledních pár měsíců, a to je důležité.”

Martin Chaloupský chtěl poukázat na své výsledky z halových závodů v domácím prostředí a s 556 body se zařadil na výbornou druhou pozici za zkušeným lukostřelcem z Polska Ireneusz Kapustou s 564 body.

Nedělní den začínal pro světového rekordmana Davida Drahonínského soubojem proti německé reprezentantce Achinger Kornelia, které nedal žádnou šanci a s bodovým rozdílem 143:138 se posunul do semifinále. Zde narazil na Nathana Macqueena z Velké Británie, a ačkoliv bojoval do posledního šípu, pět bodů ho dělilo od postupu o zlato. V souboji o třetí příčku ho čekala Macqueeneho kolegyně Phoebe Pine, která prokázala formu už proti Marcelu Pavlíkovi, kde pouze o jeden bod prohrála. Drahonínský se ale nenechal vyvézt z míry a využil své zkušenosti v napínavém závodě, kdy poslední šíp rozhodl o vítězství 141:140 a další bronzové medaili tohoto ostrostřelce.

Martin Chaloupský nastupoval v set systému proti německému Hertmannu Normannovi, kde byla vidět značná nervozita, suverénní výkon 6:0 ale posunul českého sportovce do semifinále. Soupeřce Floře Kiem nedal opět ani jeden set a výhra 6:0 ho poslala do souboje o zlato s velmi zkušeným polským závodníkem Ireneuszem Kapustou. Kiem ohodnotila Chaloupského velmi pozitivně: „Ten klučina když přijel na čáru, vůbec nevypadal, že chce vyhrát. Podal excelentní výkon a já jsem ráda, že jsem prohrála právě s ním.”

Český reprezentant připravil ve finále divákům na tribunách velmi horké chvilky, kdy při výstřelu v posledních třech sekundách publikum již nedýchalo, a přestože ukázal sílu bojovníka, stav 6:4 mu zajistil nádhernou stříbrnou pozici.

Všichni závodníci se momentálně budou připravovat na nadcházející sezónu, kdy je v únoru čekají první přípravné závody v Dubaji před nadcházejícím mistrovství Evropy v italské Olbii, kde se budou rozdávat další nominační místa na paralympijské hry do Tokia v roce 2020.

Text: Lída Fikarová
Foto: Eckhard Frerisch