Trojice tělesně handicapovaných reprezentantů vyrazila do egyptské metropole Alexandrie hájit národní barvy českého para sportu. Benjamínek Kristián Jelínek se zkušeným Ivanem Karabcem za ČATHS a Vít Špalek z ČSTPS předváděli v severovýchodní Africe skvělé výkony. Nakonec z toho byly dvě zlaté medaile z týmové části turnaje a jedno stříbro v singlech.

Egypt Para Open 2020 probíhal ve dnech od 1. do 4. února a českým zástupcům se dařilo o něco více v týmech se svými zahraničními spoluhráči. V kategorii TM6 nastoupil Kristián Jelínek vedle Rusa Gabdullina a Thajce Thainiyoma do zápasů ve čtyřčlenné skupině. Po třech výhrách 2:0, 2:1 a 2:1 se český mladíček mohl radovat ze sdíleného celkového triumfu.

Podobně se dařilo i Ivanu Karabcovi v kategorii TM9-10. Ten společně se Španělem Jose Manuelem Ruizem Reyesem nedal soupeřům nejmenší šanci a bez ztráty jediného zápasu (výhry 2:1, 2:0 a 2:0) slavil zisk druhé zlaté medaile pro české národní barvy. V kategorii TM7-8 se Vít Špalek se spoluhráčem Phisitem Wangphonphathanasirim z Thajska bohužel neprobojovali na medailová umístění a po jedné výhře a třech porážkách brali celkové čtvrté místo v pětičlenné skupině.

Špalek bojoval i v turnaji jednotlivců a po dobrých výkonech nebyl daleko od medaile v kategorii SM8. V pětičlenné skupině dokázal porazit domácího hráče Elsayeda 3:0, ale v ostatních zápasech nedokázal bodovat a skončil celkově čtvrtý. Ani Jelínkovi to v singlech „necinkalo“. Postup ze základní skupiny kategorie SM6 mu utekl jen těsně – rozhodl prohraný vyrovnaný duel s místním Hamadtouem.

Medailové naděje v soutěži jednotlivců však naplnil zkušený matador Ivan Karabec. Ten v kategorii SM9-10 nejprve postoupil z druhého místa ze základní do semifinále, ve kterém následně smetl Jin Sian Su z Tchaj-Peje poměrem 3:0. Ve finále však náš reprezentant bohužel nestačil na Černohorce Radoviče, ale i tak z toho bylo krásné konečné druhé místo.

Výsledky ČR na Egypt Para Open 2020:
Ivan Karabec – 1. místo v týmech, 2. místo v jednotlivcích
Kristián Jelínek – 1. místo v týmech, základní skupina v jednotlivcích
Vít Špalek – 4. místo v týmech, 4. místo v jednotlivcích

Text: Martin Steinbach
Foto: ČATHS a ČSTPS