Mistrovství světa v dráhové cyklistice se ve dnech od 30. ledna do 2. února uskutečnilo v domově kanadské cyklistiky v Miltonu. V zemi javorového listu nechyběl ani zkušený český reprezentant Ivo Koblasa se svým týmem. V úterý 28. ledna proběhly oficiální tréninky pro všechny účastníky šampionátu a o dva dny později se jelo naostro. 

Ve čtvrtek 30. ledna absolvoval Koblasa první závod na šampionátu. Nejen na něj čekala krásná nová hala Mattamy National Cycling Centre. Na startu stála opět o něco větší a náročnější konkurence – není se čemu divit, letošní rok je ve znamení vyjíždění bodů na paralympiádu do Tokia.

Náš reprezentant zahajoval „stíhačkou“ na 3 kilometry. Na tento závod se intenzivně připravoval na dráze ve Vídni pod dohledem trenéra Jaroslava Bláhy. Koblasa trénoval v relacích svého nejlepšího loňského času, kterým drží i český rekord. Kouč Bláha věřil, že tento čas mohl v začátku sezony zajistit Koblasovi umístění do 8. místa. S Rolfem Louisem z Velké Británie svedl pořádnou bitvu, Koblasa vedl v prvních šesti kolech, ale následně převzal iniciativu soupeř. Český jezdec nakonec obsadil konečné deváté místo.

O den později pokračovalo mistrovství světa závodem na 1 kilometr – sprint. Koblasa nastupoval velmi koncentrovaně, ale při startu došlo k potížím se startovacím zařízením a jediný Čech v Miltonu bohužel vypadl z kola. Koblasa však i přesto vstal a nastoupil znovu na start. Ve svém druhém pokusu byl více opatrný, což se projevilo celkově horší dynamikou vlastní jízdy, výsledkem byl 12. nejlepší čas. Ještě ten samý den v odpoledních hodinách čekal na Koblasu závod na letmých 200 metrů, který zvládl dobře a umístil se na 9. místě.

V sobotu byla česká výprava v očekávání startu ve scratchi a již od počátku bylo zřejmé, že se bude jednat o jeden z nejrychlejších závodů na MS v Kanadě. Během jízdy sportovci více a více stupňovali tempo, nástup stíhal nástup, nebyla ani chvilka k odpočinku. Koblasa si pečlivě hlídal nástupy, což se mu dařilo až do samotného závěru závodu, kdy spurtoval v čelní skupině na výborném sedmém místě. Tímto umístěním potvrdil i svoji pozici v celkovém závodě, tzv. omniu, ve kterém skončil na celkové 9. příčce.

Zdroj a foto: Jaroslav Bláha