Ve švýcarském městě Wetzikon ležící v kantonu Curych bylo ve dnech od 29. února do 7. března rozehráno mistrovství světa skupiny A v curlingu vozíčkářů. Včetně s českou reprezentací se turnaje zúčastnilo 12 nejlepších týmů světa, a i když naše výprava bohužel zažila sestup do výkonnostní skupiny B, tak na šampionátu se neztratila. V základní skupině Češi dokonce porazili oba pozdější finalisty Rusko a Kanadu!

Do Švýcarska vyrazil několikačlenný reprezentační tým v hráčské sestavě Radek Musílek (viceskip), Dana Selnekovičová (skip), Martin Tluk a Jana Břinčilová. Hlavním trenérem byl Vít Nekovařík, Kateřina Urbanová jako vedoucí týmu a fyzioterapeutka Jana Chválová. Celkovým vítězem světového šampionátu skupiny A se stalo Rusko, které si poradilo s Kanadou. Bronz vybojovalo Švédsko. Na obhájce předchozího titulu – Čínu – zbylo pouze čtvrté místo.

Česká reprezentace na turnaji porazila Koreu, která skončila šestá. Týmu kolem Radka Musílka se podařilo udolat také oba pozdější finalisty. A právě zkušený harcovník Musílek byl ostatními hráči šampionátu oceněn ziskem Sportsmanship Award a navíc na turnaji odehrál svůj už stý zápas v reprezentačním dresu České republiky.

Výsledky českého týmu na MS v curlingu vozíčkářů 2020:

ČR – Lotyšsko 4:12
ČR – Švédko 1:6
ČR – Čína 2:8
ČR – Norsko 5:6
ČR – Estonsko 7:8
ČR – Švýcarsko 5:6
ČR – Slovensko 6:7
ČR – Kanada 5:4
ČR – Rusko 5:2
ČR – Skotsko 1:11
ČR – Korea 4:2

Celkové umístění České republiky – 12. místo, bilance 3 výhry a 8 porážek a sestup do světové skupiny B. Naši za své výkony ve Švýcarsku obdrží jeden „paralympijský“ bod pro postup na nadcházející zimní paralympijské hry, které se v roce 2022 uskuteční v čínském Pekingu. Letos na podzim v „béčku“ budou Češi opět bojovat o návrat do elitní světové skupiny A. Poslední možnost získat další účastnické body bude právě na dalším mistrovství světa skupiny A v roce 2021.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: curling.cz a World Curling Federation