Ve dnech od 5. do 8. března probíhal ve španělské provincii Girona prestižní turnaj Costa Brava Para Open 2020. České národní barvy vyrazilo hájit hned několik tuzemských reprezentantů – vozíčkáři Jiří Suchánek a Petr Svatoš, mezi stojícími bojovali Ivan Karabec, Petr Hnízdo, David Půlpán a Vít Špalek. V jednotlivcích dosáhl Suchánek na bronz, v týmové fázi brali Češi dvě stříbra.

Smůla mezi jednotlivci…

Ve španělském městečku Platja d’Aro byl mezinárodní šampionát rozehrán zápasy jednotlivců. Dařilo se především Jiřímu Suchánkovi v kategorii SM2. Zkušenému reprezentantovi se podařilo vyhrát základní skupinu a jeho cesta turnajovým pavoukem skončila až v semifinále. V tom nestačil světové dvojce – Polákovi Rafalovi Czuperovi – a prohrál 1:3 na sety. S další kategorii vozíčkářů SM3 skončil Petr Svatoš na třetím místě ve skupině a do vyřazovacích bojů jen těsně nepostoupil.

Mezi stojícími stolními tenisty zabodoval nejvíce Ivan Karabec (SM10), který obsadil druhé místo v základní skupině a začal si brousit zuby na svého čtvrtfinálového soupeře Jose Manuela Ruize Reyse ze Španělska. Domácí hráč nakonec svým výkonem na Karabce stačil a porazili jej poměrem 3:0. Naši další jednotlivci – Hnízdo (SM6), Špalek (SM8) a Půlpán (SM9) – nedokázali překonat nástrahy skupinových zápasů a do play-off ve svých kategoriích nepostoupili.

Kompletní výsledky soutěže jednotlivců zde.

Dvakrát ve finále mezi týmy

Druhá fáze Costa Brava Para Open patřila turnaji družstev. Naši hráči převážně skládali týmové dvojice s reprezentanty jiných národností, pouze Ivan KarabecDavidem Půlpánem v kategorii TM9-10 hráli spolu. Bohužel tomuto ryze českému celku se nepodařilo nijak výrazněji zapsat do konečné výsledkové listiny a po dvou prohrách v základní skupině obsadili nepostupové třetí místo.

Stejným stylem (dvě prohry v základní skupině a nepostup do play-off) se bohužel prezentovali i další tři Češi, kteří se týmové části šampionátu zúčastnili ve dvojici s některým ze zahraničních hráčů. Vít Špalek s Rakušanem Pellissierem neúspěšně bojovali v kategorii TM8 a Petr Hnízdo s Britem Martinem Robertem Perrym museli skousnout dvě porážky v kategorii TM6-7.

Čeští reprezentanti však bez medaile ze soutěže družstev domů neodjeli. V kategorii TM3-4 se Petr Svatoš společně s Maciejem Nalepkou z Polska probojovali až do finále, kde sice nestačili na slovenský pár Mihalík-Trávníček, ale i tak z toho bylo krásné druhé místo. Tento výsledek se podařilo napodobit i Jiřímu Suchánkovi, který se připojil ke dvěma Rusům Nazirovovi a Lavrovovi, se kterými zvládl vyhrát základní skupinu, což česko-ruský tým postupně posunulo až do finále. V tom se bohužel museli sklonit před výkony Poláků (Czuper a Jakimczuk), ale stříbrnou medaili českému hráči už nikdo nesebere. Opomenut by neměl být ani fakt, že díky výhře nad Jakimczukem si Suchánek s velkou pravděpodobností zajistil postup na paralympijské hry v Tokiu.

Kompletní výsledky soutěže týmů zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: laligasports.es