V pátek 20. března měla prvním závodem začít letošním česká o-sezóna. Nezačala, závody jsou postupně rušeny a sezóna orientačního běhu u nás začne nejdříve 30. května (stav k 28. březnu). Běhat se ale dá stále. Vzhledem k současné situaci je lepší vyhledávat lokality s menším výskytem osob.

Pro trénink fyzické připravenosti žádná opatření vlády neplatí, je pouze omezen počet osob na tréninku. Horší je to s mapovými tréninky. Trénink pro jednu osobu se nevyplatí a organizované tréninky jsou zakázané. Přesto máme individuálně možnosti jak trénovat.

Příprava venku – respektujme všechna nařízení vlády a s tím spojená bezpečnostní omezení

  • Nor Trond Benum vyvinul zajímavou aplikaci UsynligO. Je zatím v norské, anglické a finské mutaci a je zdarma. Aplikace funguje tak, že po instalaci je možné stáhnout si orientační mapu s kontrolami (kterou tam založí některý stavitel trati). Trať si závodník vybere z přehledu uveřejněných prostorů, kde je uvedena vzdálenost od jeho aktuální pozice, název prostoru, přehled tratí a popis, jak ke startu. A potom lze vyběhnout s mobilním telefonem do terénu z místa startu. V terénu není umístěno zadně fyzické označení kontrol (lampiony, fáborky). Telefon, aktivovaný na příjem GPS signálu se při přiblížení ke kontrole na cca 15 m vydá signál vibraci a pípnutím. Svůj čas může běžec pověsit na digitální tabuli a porovnat si ho s ostatními běžci. Aplikace obsahuje také buzolu a nápovědu – https://usynligo.no/allracesmap
  • K dispozici jsou areály pevných kontrol. Většinou se jedná o jednoduché tratě pro začátečníky, nicméně se dá ztížit obtížnost tím, že se záměrně vybere „nevýhodný postup“, který vede mimo cesty. Variant je tu opět mnoho a záleží jen na závodníkovi – https://zacitorientak.cz/APK.php
  • Je třeba sledovat weby oddílů a účastnit se neorganizovaných tréninků – tréninky probíhají tak, že trenér předem roznese – např. fáborky, kolík do země a tak podobně. Kontroly jsou po určitou dobu (třeba týden) k dispozici ostatním závodníkům.
  • Můžeme si postavit i vlastní trasu na mapě. Pro kontrolu průchodu využít i GPS hodinek či mobilu.

Příprava doma

  • K dispozici je několik o-simulátorů (Catching Features, Virtual-O). Jsou výborné na procvičení mapové teorie. Jejich nevýhodou je pořizovací cena cca 1 000 Kč. Jsou i aplikace na mobilní telefony, jejich nevýhodou je horší grafika, slouží spíš na trénink zapamatování postupu či směru odběhů.
  • Mapové tréninky nasucho. Zadání se pošle mailem a vyhodnocení je opět per rollam.
  • Domácí posilovna (samozřejmě záleží i na benevolenci sousedů) – buď opakovat sestavu, kterou máme zažitou z tělocvičny nebo si stáhnout z internetu návody na nové cviky.
  • A nezapomínáme samozřejmě na protahování.

Zdroj a foto: Český svaz neslyšících sportovců