Ve dnech od 10. do 12. července se okolo polského města Lublin konal silniční etapový závod s dlouhou historií Hetman Tandem Race, kterého se zúčastnil i český reprezentant Ivo Koblasa. Kdo by si myslel, že závody budou na rovině, byl hned na začátku nemile překvapen, neboť všechny etapy, kromě poslední, byly postaveny na hornatých tratích s velkým stoupáním.

V letošním roce pořadatelé otevřeli závod i pro ostatní cyklisty a handbike. Hetman Tandem Race se skládal celkem ze čtyř etap:

První etapa byla postavena v okolí města Garbow na okruhu o délce 11 km, cyklisté absolvovali 6 okruhů.

Druhá etapa byla dopolední sobotní časovkou v Lublinu,

Třetí etapa byla postavena na těžkém okruhu v městě Dys, zde k obtížnosti trati přidal závodníkům i prudký déšť, který ze závodů udělal pořádnou loterii.

Čtvrtá etapa již byla na rovinatém a rychlém okruhu ve Felinu.

Ivo Koblasa se s nástrahami etapového závodu vyrovnal výborně. Od první etapy bylo na Ivovi vidět, že tento závod s jeho profilem mu bude vyhovovat. Během etap si udržoval první místo v kategorii C2 a zároveň si kontroloval 2. místo v celkovém pořadí sloučených kategorií. Úspěch v závodě přinesl Koblasovi zisk 30 bodů do rankingu, což mu zajistí vedení ve světovém poháru.

Závodů v Polsku se zúčastnil také další český reprezentant Patrik Jahoda. Bohužel jsme dostali informaci, že i za velmi vysokých teplot kolem třiceti stupňů celsia nebyl povolen doprovod cyklisty pro nutné polévání sportovců bez termoregulace a Jahoda tak závod nedokončil. Po první etapě ze závodů odstoupil.

Zdroj a foto: ČATHS, Ivo Koblasa st.