Paralympijské hry v Tokiu 2020 v termínu od 24. srpna do 5. září 2021 budou celosvětovou oslavou lidského úsilí, odolnosti a naděje. Přípravy jsou v plném proudu s klíčovým cílem – stanovit si takové priority, které v oblasti zdraví zaručí bezpečnost všem para sportovcům, divákům, zúčastněným stranám i personálu. Světová pandemie onemocnění covid-19 znemožnila konání her v původním letošním termínu.

Okolnosti uskutečnění nadcházejících her se budou zcela lišit od původního organizačního plánu paralympiády v letošním roce. V důsledku stále neuklidněné světové situace kolem šíření koronaviru a dalších problémů bude třeba přezkoumat řadu bodů, jakými jsou například program a provedení zahajovacích a závěrečných ceremoniálů, fungování sportovních areálů, logistika a další. Probíhající diskuse, a organizační plánování však slibují postupné vyřešení všech potenciálních problémů.

V oficiální zprávě Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) stojí: „Hry dávají světu něco, na co se v těchto nelehkých časech mohou těšit. Myslíme si, že půjde o globální oslavou spojující lidi ze všech částí světa v solidaritě. Paralympijské hry udělají vše pro to, aby transformovaly a posílily životy jedné miliardy lidí se zdravotním postižením v rámci světové populace, změnily předsudky a vytvořily další příležitosti.“

Do Tokia se těší i řada českých para sportovců, kteří si již stihli vybojovat paralympijskou startovní pozici. Řeč je například o stolním tenistovi Jiřím Suchánkovi. Do Japonska by se měli vydat i boccisté Adam Peška s Kateřinou Cuřínovou. O svůj premiérový start pod pěti kruhy nebude chtít přijít ani vítěz posledních dvou ročníků ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku, sportovní střelec Tomáš Pešek. Na posledních letních paralympijských hrách v brazilském Riu v roce 2016 čítala výprava České republiky 37 reprezentantů.

#WAITFORTHEGREATS

V souvislosti s milníkem „jednoho roku do Tokia“ zahájí MPV pod hashtagem #WaitForTheGreats digitální kampaň, která vyzdvihuje odhodlání para sportovců zůstat v nejlepším možném fyzickém formě pro příští rok paralympijské hry.

Kampaň bude probíhat od 24. srpna do 5. září a upozorní na to, že i když lidé mohou být zklamaní, že se hry nekonají podle plánu v letošním roce, na akci se rozhodně vyplatí čekat, protože sportovci chtějí své tělo a výkony tlačit na absolutní maximum.

 

Nenechte si ujít ani chystanou premiéru zbrusu nového dokumentu Rising Phoenix, v rámci české distribuce s názvem Zrození Fénixe, který pro streamovací službu Netflix natočili oceňovaní dokumentaristé Ian Bonhôte a Peter Ettedgui.

Film bude mapovat kompletní historii paralympijských her a cestu od skromných začátků pojící se s koncem druhé světové války až po jednu z největších sportovních událostí planety. Snímek půjde po stopách hnutí, které vyvolalo globální hnutí, které neustále mění způsob, jakým svět přemýšlí o postižení, rozmanitosti a lidském potenciálu. Premiéra snímku proběhne celosvětově dne 26. srpna.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: MPV, Netflix