V letošní nejisté rouškové sezóně je každý nezrušený start malý zázrakem a připočtou-li se k tomu specifické nároky na vhodnost tratí, je pro para triatlonistu Jana Tománka výběr hodně omezený. Vstřícný pořadatelský tým Garmin Iron Triathlon Series jej však se zájmem přivítal na startu svého závodu v polském městě Ślesin v sobotu 15. srpna.

„Do destinace závodu jsem dorazil o dva dny dříve a důkladně seznamoval se s tratěmi závodu. Krásné plavání ve Ślesinském kanále, který je v podstatě soustavou několika jezer, jsem si od příjezdu naplno užíval. Rovněž z cyklistické i běžecké trati jsem byl nadšený, ale jedno jsem věděl jistě, osobním rekordem zde asi nepohnu. Vše nasvědčovalo rychlému závodu, ale cyklistika i běh byly velmi členité,“ přibližuje místo závodu český reprezentant.

Tománek si před závodem stanovil osobní metu na 4:45:00 hodiny a již od plaveckého zahájení, kdy díky pořadatelské výjimce startoval jako úplně první sportovec, začal plnit své předsevzetí. „Plavalo se mi opravdu skvěle! Poslední tréninky sice napovídali tomu, že mám plaveckou formu, ale současně je plavání vždy naprosto nevyzpytatelné a má spoustu proměnných. Zaplaval jsem v osobním rekordu 33:50 minuty.“

Cyklistická trať na 90 kilometrů byla rozdělena do čtyř okruhů. Byla rovinatá, ale poměrně technicky náročná s častými změnami rytmu. Poslední okruh byl okořeněný dle očekávání vyšším množstvím závodníků na trati, protože postupně startovaly i závody na kratších distancích. Tománek dokázal v samotném závěru ještě stupňovat tempo a cyklistickou část dokončil v čase 2:49:15 hodiny.

Rovněž do čtyř okruhů byla rozdělena také běžecká část závodu o délce 21,1 kilometrů. Trať byla většinou po kvalitním asfaltu nebo betonové dlažbě, ale několik pasáží bylo po trávě a na kostkách. Každému okruhu dominovalo náročné 200 metrů dlouhé stoupání, které vyústilo na náměstí a pokračovalo se tržnicí po kostkách. Technická trať opět nedávala příliš reálnou šanci vylepšení osobního maxima. Český para triatlonista finišoval běžeckou část v čase 1:10:16 hodiny.

Jan Tománek dokončil Garmin Iron Triathlon Ślesin – 1/2 Ironman (1.9 km plavání – 90 km cyklistika – 21.1 km běh) v perfektním čase 4:44:22 hodiny a s vylepšeným osobním rekordem v plavecké části. V konkurenci nehandicapovaných sportovců s více než 150 závodníky z celého světa se umístil na 38. místě.

„Akce proběhla z pohledu organizace na jedničku a kvalita soutěže byla na hodně vysoké úrovni. Svou premiérovou účast na Garmin Iron Triathlon Series jsem si užil a jsem moc rád za možnost startu. Velké poděkování patří celému organizačnímu týmu, a především hlavní organizátorce Asii, se kterou jsem řešil všechny detaily mé účasti,“ hodnotí závěrem Jan Tománek.

Zdroj a foto: Jan Tománek