Moravské město už po deváté organizuje tradiční Emil Open. Do Brna se sjelo více než 300 mladých para sportovců ze tří zemí. Čtyřdenní letní hry odstartovali ve středu 16. září. Hlavní sportovní program začíná ve čtvrtek v deset hodin dopoledne na atletickém stadionu Pod Palackého vrchem, v bazénu na Kraví hoře a v bohunickém Univerzitním kampusu.

Evropské hry handicapované mládeže jsou mezinárodním sportovním a společenským setkáním mladých lidí se zdravotním postižením. Očekávaným počtem účastníků, mezinárodním pojetím, rozsahem sportovních aktivit doprovodného a kulturního programu se jedná o ojedinělou akci evropského formátu.

Konečnou účast sportovců výrazně ovlivnila opatření související s pandemií koronaviru. V první vlně přihlášek se na původní červnový termín chystalo 953 účastníků z šestnácti zemí. Po obnovení registrace na září evidovali pořadatelé ještě před týdnem šest set účastníků ze třinácti zemí. Nakonec je finální počet registrací ještě o něco nižší. „V pondělí se odhlásili Slováci, takže vedle českých sportovců se zúčastní už jen Bulharsko a Polsko,“ sdělil pro Deník prezident Emil Open Pavel Zbožínek.

Mladí sportovci se zdravotním postižením se poměří v pěti letních sportech. Mezi ně patří atletika, plavání, stolní tenis, bocce a boccia. Do soutěží ve vypsaných sportech se mohla přihlásit handicapovaná mládež ve věku od 10 do 26 let. „Hry Emil Open jsou otevřené pro mladé sportovce se všemi druhy zdravotního postižení. Jediné, co účastníci potřebují, je chuť sportovat. Ubytování i stravu jim hradíme s pomocí partnerů my,“ říká Zbožínek.

Mezi známé ambasadory, kteří inspirují mládež se zdravotním postižením, patří například šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek. Evropské hry handicapované mládeže Emil Open jsou také o bohatém doprovodném programu. Ten se letos kvůli aktuální situaci s koronavirem bohužel z velké části omezí jen na účastníky. Veřejnost je však zvána na slavnostní ceremoniály.

Program Emil Open 2020:

Čtvrtek 17. září, 10:00 až 15:00
Atletika, bocce (Sportovní areál VUT v Brně Pod Palackého vrchem)
Plavání (Sportovní a rekreační areál Kraví hora)
Stolní tenis, boccia (kampus FSpS MU, Brno-Bohunice)

Pátek 18. září, 10:00 až 15:00
Atletika, bocce, plavání, stolní tenis (stejná místa)

od 10:30
Medailové ceremoniály

19:00 až 21:00
Slavnostní ukončení her (Sportovní areál VUT v Brně Pod Palackého vrchem)

Zdroj: Břeclavský Deník, Brněnská drbna
Foto: Jan Brychta