Ve středu 9. září se v Kamenici nedaleko Prahy poprvé od letošního února sešel organizační tým Českého paralympijského výboru kvůli pořádání Sportovního dne Paralympijské výzvy. Složitá situace kolem šíření virového onemocnění covid-19 znemožnila uskutečnění podobných akcí na základních školách, se kterými již byly domluvené termíny na jaro 2020.

V Kamenici na základní škole v bývalé letní vile barona Ringhoffera symbolicky odstartoval čtvrtý ročník projektu Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje, který se věnuje školám se speciálním vzdělávacím programem a dětem všech druhů zdravotního handicapu. Za krásného, v podstatě ještě letního počasí, se kamenické děti s chutí vrhly do plnění několika speciálně přizpůsobených disciplín Olympijského diplomu a Odznaku všestrannosti.

Kromě skvělých a nebojácných výkonů v T-běhu nebo skákání do dálky bylo k vidění také nadšení z doprovodného programu, které tentokrát zajistil Zbyněk Kotek se svojí oblíbenou golfovou akademií. Za projevenou snahu a šikovnost byly děti po zásluze odměněny nejen dárky z kategorie sportovního vybavení, ale také kouzelnickou show známého českého kouzelníka, iluzionisty a moderátora Pavla Dolejšky.

O den později – ve čtvrtek 10. září – se tým Paralympijské výzvy představil také v Ivančicích na základní škole pro se žáky se zdravotním či sluchovým postižením, vadami řeči a poruchami autistického spektra. V areálu školy sídlící v nádherné historické budově z konce 19. století proběhla kromě klasické sportovní části beseda se sportovcem Janem Holubem.

Plavec, hájící barvy nedalekého klubu SK KONTAKT BRNO, trpí dětským atypickým autismem a dalšími poruchami mentálního handicapu. Společně za asistence maminky Jany Holubové a pod moderátorským vedením Pavla Dolejšky představili pozorným dětem něco z úspěšné plavecké kariéry rodáka z Ústí nad Orlicí. Žáci a učitelský sbor ze samého nadšení skoro ani nenechali Honzu odjet na nadcházející trénink.

A do třetice všeho dobrého – úvodní maraton akcí Paralympijské výzvy byl protentokrát zakončen v pátek 11. září v Brně na Základní škole pro zdravotně znevýhodněné v Kamenomlýnské ulici. Cestu na toto místo již organizační tým Českého paralympijského výboru moc dobře znal. Škola byla díky své aktivitě v průběhu školního roku vylosována a Sportovní den se zde mohl uskutečnit již podruhé.

Pro místní děti však program akce nebyl ani omylem všední nebo okoukaný. Ihned po slavnostním zahájení došlo na besedu a společné povídání s basketbalistou Markem Šrůtkou. Tento dlouholetý reprezentant stále ještě působí v nedalekém sportovním klubu basketbalistů na vozíku SK HOBIT Brno a s dětmi se podělil o své zkušenosti a zážitky úspěšného sportovce, který zažil i několik zahraničních angažmá.

Následovala poctivá rozcvička trenérky Nikoly Kukáčkové, poměřování sil v rámci přizpůsobených disciplín Sazka Olympijského víceboje, magické vystoupení Pavla Dolejšky a tradiční odměňování všech mladých handicapovaných sportovců v rámci slavnostního zakončení dne.

Další zastávka Sportovního dne Paralympijské výzvy proběhne s paralympijskou reprezentantkou Annou Luxovou 25. září v Rožmitále pod Třemšínem.

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto Kamenice: Robert Rambousek
Foto Ivančice a Brno: Petr Reidl