V rámci slavnostního vyhlášení ankety Trenérka, cvičitelka roku triumfovala v jedné z kategorií i maminka deaflympijské lyžařky Terezy Kmochové. Kateřina Prokšová se tak zařadila mezi další třiadvacítku úspěšných žen (a dva muže), které byly dodatečně odměněny diplomy a pamětními listy. Anketa je pravidelně vyhlašována od roku 2008.

V kategorii Profesionální trenérka komise ocenila Kateřinu Prokšovou. Trenérka alpského lyžování dovedla k osmi zlatým medailím z deaflympiády svou dceru Terezu Kmochovou. Ta se narodila s těžkou poruchou sluchu. Mimo úspěchů s Terezou také v roce 1995 obnovila a do současnosti organizuje činnost sjezdařského oddílu Ski klub Harrachov. Během 25 let se věnovala více než 70 závodníkům. Od roku 2008 je diplomovanou trenérkou Svazu lyžařů České republiky.

Původní termín předávání ocenění Trenérka, cvičitelka roku 2019 měl proběhnout začátkem dubna letošního roku. Akt předávání a další veřejné akce však narušila pandemie nemoci covid-19. „Vzhledem k dění v následujících měsících jsme nakonec usoudili, že pro nejasný vývoj všech různých opatření od veřejného předávání odstoupíme a v zájmu zachování zdraví, bezpečnosti a klidu všech zúčastněných raději pamětní listy a ceny rozešleme poštou,“ řekla Naďa Knorre, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru.

V dalších kategoriích se udělovaly ceny jako Objev roku, Mimořádný přínos pro sport žen nebo také ocenění za celoživotní činnost. Komise oceňuje trenérky již od roku 2008 – tehdy se udělovaly ceny za rok 2007, který byl vyhlášen Evropským parlamentem jako Rok rovných příležitostí.

Zdroj: Český olympijský výbor
Foto: Archiv ČPV