O něco menší než obvyklá účast a také náhradní termín konání akce – i takový byl letos T-Mobile Olympijský běh dne 16. září. Bezmála 70 000 běžců v rámci závodů konaných po celé České republice doplnilo i několik výrazných osobností z řad českého para sportu. Poctivé kilometry odběhali například Anna Luxová, Patrik Hetmer, Filip Vartoň, Petr Kumstát nebo třeba Kateřina Korgerová. Chybět nemohl ani tradiční ambasador celého projektu Jiří Ježek.

„Mně osobně se tento závod velice líbil. Vybrala jsem si méně obsazený běh na kraji Olomouce, ale běželo nás přes 60 a bylo to takové klidné a hezké. Dobrá parta závodníků a slušný terén. A už plánuji, jak se zúčastním i příští rok! Zkusím si vybrat zase jiné místo,“ zhodnotila svoji účast na letošním Olympijském běhu v Olomouci – Neředíně neslyšící atletka Kateřina Korgerová.

Podobné zážitky získali i další sportovci s handicapem, kterých bylo letos na startovních listinách všech běhů opravdu mnoho. Rekordní účast doplnili například zástupci SK KONTAKT Brno – Adéla Habartová, Jan Marek, Michal Ptáček, Jan Somer, Pavol Ulbrich a Vojtěch Utíkal. Ti se ve svém domovském městě zúčastnili jednoho ze dvou Zlatých závodů v rámci celé ČR. Na trať táborského závodu se na lehokole vydal také atlet Martin Dvořák, který si závod rovněž pochvaloval: „Bylo to opravdu skvělé. Neuvěřitelný zážitek!“

T-Mobile Olympijský běh však není výhradně jen o sportování. Již tradičně jde také o pomoc dětem ze znevýhodněných rodin nebo dětských domovů, kterým ke sportování chybí finanční prostředky. Ze startovného za každého účastníka letos Česká olympijská nadace získala 389 tisíc korun, které poputují právě těmto dětem.

Zapojení para sportovci byli svými registracemi rozprostřeni opravdu po celé republice. V Děčíně v Ústeckém kraji se představila i velká regionální osobnost (nejen) sportu pro tělesně postižené – Petr Kumstát z ČSTPS: „U nás to mělo díky výborným pořadatelům perfektní úroveň. V každé kategorii bylo slušné množství závodníků, a i v té hlavní na Děčín 130 závodníků je dost. Výborný organizační tým společně se všemi pomocníky akci zvládli na jedničku. Odstartoval hlavní kategorii, odložil startovací zařízení, a nakonec jsem i běžel. Tedy během se to moc asi nazvat nedalo, ale nebyl jsem poslední a celou trať jsem zvládl. Kvůli natažené achilovce jsem chtěl absolvovat nějakou symbolickou trať, ale když jsem viděl kamaráda 80 let a s ním závodníka s trekovými holemi, kteří celou trasu šli v docela svižném tempu, musel jsem se kousnout, protože to by mě hanba fackovala! Když to zvládli oni, musel jsem též.“

Druhý Zlatý závod Olympijského běhu se konal v Praze, letos na trochu netradičním místě v Oboře Hvězda. Zde se na startovní pozice postavili také veleúspěšný cyklista Jiří Ježek a dvojnásobná účastnice paralympijských her Anna Luxová. „Bylo to moc milé, jsem ráda, že se běh, vzhledem k okolnostem, letos vůbec uskutečnil a já už potřetí mohla být jeho součástí. Olympijskou myšlenku je třeba posilovat, stejně tak imunitu, a to právě sportem. Atmosféra se mi zdála oproti minulým ročníkům ve Stromovce komornější, přesto je ten radostný pocit v cíli k nezaplacení,“ shrnula své dojmy Luxová.

Početná skupina para sportovců se představila také v rámci olomouckého běhu na Šantovce. Nechyběl tým atletů kolem tamějšího družstva Evy KacanuDušanem Ščamburou, Ivanou Drapovou, Janem Moštěkem, Janem Semerádem nebo Vendulou Šebečkovou. Přidal se také úspěšný ragbista Filip Vartoň. A kdybychom se vydali ještě dále na jih, tak T-Mobile Olympijský běh proběhl také na zlínském atletickém Stadionu mládeže za účasti paralympijského reprezentanta Patrika Hetmera: „Olympijský běh jsem běžel již poněkolikáté. Letos mi přesunutí na září ani nevadilo, protože se ve Zlíně v červnu místo toho konala Zlínská pětka na dráze, takže vlastně jeden závod přibyl a aspoň jsem mohl porovnat časy. Teď se mi povedlo běžet skoro o minutu rychleji, takže tréninkové úsilí se vyplácí.“

„Snad se to přenese i na lyže, na ledovec bychom měli jet už za týden. Jinak závod jako vždy kvalitně uspořádaný a velmi dobře obsazený. Vždy je mi ctí závodit třeba vedle triatlonové legendy Petra Vabrouška a alespoň prvních 200 metrů se držet před ním (smích)!“ dodává Patrik Hetmer.

Text: Martin Steinbach
Fotot: ČOV/Barbora Reichová, archiv sportovců