Mezinárodní paralympijský výbor (MPV), Mezinárodní olympijský výbor a organizační výbor her Tokyo 2020 a všichni partneři, kteří se podílejí na organizaci letošních her, jsou plně odhodláni a soustředí se na uspořádání bezpečných olympijských a paralympijských her Tokio 2020.

Během pátečního dne se v médiích objevily spekulace týkající se zrušení her Tokio 2020, které má na svědomí anonymní zdroj, který zprostředkoval své osobní pocity na danou situaci. MPV k této spekulaci vydal oficiální stanovisko:

Mezinárodní paralympijský výbor (MPV), Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a organizační výbor her Tokyo 2020 a všichni partneři, kteří se podílejí na organizaci her, jsou plně odhodláni a soustředí se na uspořádání bezpečných olympijských a paralympijských her Tokio 2020, které se budou konat letos v létě. Tento postoj se nezměnil a dnes jej MOV, Tokio 2020 a japonská vláda opět potvrdili.

Od loňského březnového odkladu her se všichni, kteří se podílejí na realizaci her, neúnavně snaží na vývoji protiopatření kolem COVID-19 a pracují na plánech, o nichž se domníváme, že zmírní riziko pro sportovce, všechny zúčastněné strany her a zejména pro japonskou veřejnost.

Počátkem února MOV, MPV a Tokyo 2020 vydají první verzi „pravidel“ (tzv. playbook), která budou zaměřena na všechny zúčastněné strany her. Tento playbook bude přesně vysvětlovat, jakým způsobem budou hry uspořádány a nastíní osobní povinnosti, které bude muset každý účastník her dodržovat, aby zajistil konání bezpečných her.

V porovnání s březnem 2020 již víme mnohem víc o tom, jak se vir covid-19 chová a také o tom, jak zorganizovat bezpečné sportovní akce během pandemie a zároveň nám dodává odvahu mezinárodní rozjezd očkování.

Jsme optimističtí, že v době konání her letos v létě, bude počet denních případů mnohem nižší než v těchto temných zimních měsících. Jsme také přesvědčeni, že rozsáhlý testovací program, který má být implementován před, během a po hrách – což bude jedno z několika opatření, která budou přijata a zaměřena na účastníky her – pomůže minimalizovat riziko přenosu viru. A konečně, každá sportovní událost, která se od propuknutí pandemie konala globálně, nám všem poskytla cenné zkušenosti, které nám neustále pomáhají vytvářet plány na uspořádání her v Tokiu.

Není pochyb o tom, že se hry Tokio 2020 budou od předchozích her velmi lišit a že letošní léto se zdá ještě velmi daleko. Nicméně věříme, že s ohledem na plánovaná velká opatření, se hry mohou a bezpečně uspořádají.

Celé prohlášení si můžete přečíst na paralymic.org.

Zdroj: MPV