V nedělní zasněžený den 31. ledna se v Itálii v Cavalese uskutečnil již 48. ročník tradiční Marcialongy. Na tento populární běžkařský maratonský závod se opět vydal i neslyšící reprezentant František Kocourek.

Trať závodu po čerstvě napadaném sněhu byla neupravená a velmi pomalá. Pro Kocourka, který startoval ze třetí vlny, bylo náročné předjíždět řadu závodníků, kteří jeli v jedné stopě v řadě za sebou. Nakonec se mu s tím, i díky dobře namazaným lyžím, podařilo poprat. Do cíle sedmdesátikilometrové tratě dojel v čase 4:03:44h s celkovým umístěním na 164. příčce a v kategorií skončil třicátý sedmý.

Na tento závod bylo přihlášeno necelých 1 600 závodníků, ale z důvodů koronavirové krize nakonec do místa konání akce přijelo méně závodníků. K tomu se následně přidaly také nepříznivé podmínky počasí a vyznačenou trať nakonec dokončilo 1 113 běžkařů.

Přes tato úskalí byla akce z pohledu Františka Kocourka velice vydařená, a to i díky kardiologovi Petrovi Bouchalovi, který neslyšícího závodníka nejen doprovázel, ale závodu se také sám zúčastnil. Díky tréninku před startem, kdy panovalo příjemné počasí a závodníci si tak mohli užít perfektně upravené stopy, si běžkaři částečně vynahradili ostatní zrušené závody v současné době poznamenané restrikcemi kolem šíření pandemie covid-19.

Zdroj a foto: ČSNS