Mezinárodní paralympijský výbor (MPV) spustil antidopingovou webovou stránku se shrnutím klíčových informací pro národní paralympijské výbory, národní antidopingové organizace a mezinárodní federace. Níže uvedené informace a odkazy v tomto článku poskytují souhrn klíčových antidopingových informací před letošními paralympijskými hrami v Tokiu.

Antidopingový kodex MPV a Průvodce dopingovou kontrolou

Antidopingový kodex platí během období her. Všimněte si, že revidovaná verze Kodexu 2021 rozlišuje pravidla, která se vztahují na dvojí role Mezinárodního paralympijského výboru (MPV) jako hlavní organizace událostí a mezinárodní federace (pro 10 para sportů). Druhá část kodexu se vztahuje konkrétně na akce paralympijských her. Všichni účastníci přijímají antidopingový kodex MPV jako podmínku účasti na paralympijských hrách v Tokiu 2020 a předpokládá se, že souhlasili s jeho dodržováním.

Organizační tým her připravil oficiálního Průvodce dopingovou kontrolou, aby poskytl účastníkům her informace o antidopingovém programu a o tom, jak bude vymáhán. Doplňuje antidopingový kodex MPV, ale nenahrazuje ho.

Klíčové termíny pro #Tokyo2020:

3. srpna 2021
Stávající terapeutické výjimky musí být do tohoto data odeslány ke kontrole na MPV – nutné zaslat na ČPV do 19. července 2021
Sportovci vyžadující novou terapeutickou výjimku musí od tohoto data požádat MPV – nutné zaslat na ČPV do 19. července 2021

17. srpna 2021
Otevření paralympijské vesnice (začátek období her)

24. srpna 2021
Slavnostní zahajovací ceremoniál

5. září 2021
Závěrečný ceremoniál (konec období her)

Dopingové kontroly

Období her, během něhož má MPV testovací pravomoc nad všemi sportovci (včetně trasérů) soutěžícími na hrách, začíná tedy 17. srpna 2021 (den, kdy se otevře paralympijská vesnice pro sportovce) a končí 5. září 2021 v den závěrečného ceremoniálu.

Důležité poznámky:

  • Podle Kodexu 2021 se definice období v soutěži pro testování změnila. Nyní začíná v 23:59 hodin den před soutěží, až do konce takové soutěže, včetně veškerého souvisejícího procesu odběru vzorků.
  • Pokud sportovci pobývají mimo paralympijskou vesnici (včetně satelitních vesnic), je odpovědností národního paralympijského výboru zajistit dopravu do jejich ubytování po dokončení dopingové kontroly.
  • V poslední soutěžní den (5. září) musí sportovci absolvovat dopingovou kontrolu ještě před závěrečným ceremoniálem.
  • Všichni sportovci zahrnutí do testování během období her musí udržovat přesné a aktuální informace o místě pobytu, jak je obvykle požadováno. Sportovci musí v Japonsku uvést podrobnosti o ubytování, například čísla pokojů v rámci paralympijské vesnice

Kompletní informace ZDE.

Antidopingový kodex ke stažení ZDE.

Průvodce dopingovou kontrolou ZDE.

Zdroj a foto: Paralympic.org