V pátek 5. března na Slovensku odstartovala plavecká Grand Prix Slovakia organizovaná Slovenskou plaveckou federací. Tradiční mítink „zdravých“ plavců tentokrát díky spolupráci s Centrem hendikepovaných plavcov mohl hostit i několik slovenských a českých para plavců. České barvy hájili reprezentanti Arnošt Petráček (PARA PLAVÁNÍ PRAHA), Vendula Dušková (SK KONTAKT KARLOVY VARY, Slavia VŠ Plzeň), Agáta Koupilová, Jan Holub a Dominika Míčková (všichni SK KONTAKT BRNO).

„I přes veškeré papírování, testování a karanténu jsem moc ráda, že jsme se rozhodli vyrazit do „jiného světa“. Celý týden jsme nemohla uvěřit, že i v téhle době jsou někde tak skvělý podmínky na trénink, a dokonce se dá závodit. Bylo motivující po roce a půl vidět sportovce, kteří mají stejný cíl, a po tak dlouhé době závodit,“ shrnuje dojmy ze šamorínského Xbionic Aquatic Sphere karlovarská plavkyně Dušková.

Právě proti epidemiologickými opatřeními byl závod zvláštní a všichni plavci i trenéři museli podstupovat po příjezdu 24 hodinovou karanténu. „Přes nedostatečnou plaveckou přípravu díky omezeními spojenými s boji proti covidu, jsem s výsledky spokojen já i moji plavci. Už od začátku jsme do závodů šli s vizí konečně dělat naší činnost. Série testů a izolace kvůli účasti nebyly příjemné, ale osobní nepohodlí bylo překonáno a překováno v krásné výkony,“ hodnotí závody na Slovensku trenér a předseda SK KONTAKT BRNO Jan Sommer.

Vzhledem k nízkému počtu para plavců nešlo tak úplně o medaile, ale spíše o zkušenost v ostrém závodním nasazení. „Potrénovali jsme, vyzkoušeli si ostré starty a jsme připraveni na další mezinárodní závody, které se asi v dnešní době ponesou ve stejném gardu testů a izolace,“ uzavírá hodnocení Sommer.

„Výsledné časy nás docela překvapily, větší dobrý základ na nadcházející přípravu na Letní paralympijské hry v Tokiu,“ dodává Dušková.

I přesto čeští plavci potvrdili splnění několika MQS na nadcházející mistrovství Evropy, které se bude konat ve druhé polovině května na portugalské Madeiře.

Kompletní výsledky českých a slovenských plavců ZDE.

Zdroj a foto: ČESKÝ PARA SPORT