V tradiční anketě Král cyklistiky o nejlepšího cyklistu roku, která se pravidelně koná již 56 let, získali ve své kategorii ocenění i dva para sportovci – handbikerka Kateřina Antošová a Ivo Koblasa. V hlavní kategorii v rámci sportovců bez handicapu zvítězil s nejvyšším počtem hlasů reprezentant v dráhové cyklistice Tomáš Bábek.

Ivo Koblasa si ocenění vysloužil za své loňské úspěchy – první místa na Evropském poháru v Polsku a na Slovensku, vítězství v rámci mezinárodním mistrovství České republiky na silnici handicapovaných cyklistů, 7. místo na MS na dráze v Kanadě nebo celkové vítězství ve světovém rankingu. Odměněn byl triumfem v mužské kategorii handicapovaných cyklistů v anketě Král cyklistiky v pátek 19. března, kterou každoročně vyhlašuje Český svaz cyklistiky.

Koblasa se aktuálně nachází na tréninkovém kempu v Chorvatsku, kde ladí formu a najíždí nezbytné kilometry do startu letošní sezony. Ta pro něj odstartuje začátkem května tradičními závody okolo Flander v Belgii.

Kateřina Antošova prožila nelehký rok 2020. Kromě zrušení mnoha významných cyklistických závodů a odložení paralympiády si přivodila také úraz v podobě zlomeniny nohy. S nadějí tak vyhlíží především letošní závodní sezónu, která by měla vyvrcholit právě odloženými Letními paralympijskými hrami v Tokiu.

„Moje závodní sezóna začne poslední dubnový den v Belgii nejdelším závodem, který byl v posledních letech organizován. Trasa Bruggy-Oudenarde měří 91 kilometrů. V Belgii zůstanu i do následujícího víkendu, kdy se na již tradiční trase podle moře v Ostende koná závod Světového poháru. Pak máme tři dny na přesun do Itálie včetně koronatestů, což bude docela honička,“ přibližuje Kateřina Antošová své letošní plány prostřednictvím svého Paradeníku.

„Přesto se těším, že v červnu odjedu na Mistrovství světa v Portugalsku. Závody podél moře mám ráda asi i proto, že nejsem žádný vrchař a těžko ho ze sebe udělám při své výšce – tedy na handbiku spíše délce. Myslím, že po skončení šampionátu zůstanu pro jistotu až do konce srpna na kontinentě a budu doufat, že přes léto mě nepotká žádná nehoda ani choroba. Všechny síly jsou totiž letos napřeny na dny po 24. srpnu, kdy budou v Tokiu zahájeny Paralympijské hry.“

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Český svaz cyklistiky, Paradeník Kateřiny Antošové