Na nadcházející Letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu nejspíš nebudou smět fanoušci ze zahraničí. Podle agentury Kjódó o tom rozhodla japonská vláda kvůli obavám obyvatel země z rozšíření nového typu koronaviru a jeho různých mutací. Oficiálně má o svém očekávaném kroku informovat koncem března po jednání s organizátory a Mezinárodním olympijským výborem a Mezinárodním paralympijským výborem.

Otázka divácké účasti byla projednána na online setkání lídrů Mezinárodního olympijského výboru (IOC), Mezinárodního paralympijského výboru (IPC) a tokijské administrativy. Podle agentury se účastníci akce zaměřili na epidemiologickou bezpečnost soutěže. Oficiální konečné rozhodnutí bude oznámeno do měsíce.

Mezinárodní olympijský výbor a organizační výbor Letních olympijských her v Tokiu na konci března loňského roku informovaly o přeložení olympiády na rok 2021 kvůli pandemii covid-19. Letní olympijské hry v Tokiu mají proběhnout od 23. července do 8. srpna 2021. Paralympijské hry se uskuteční od 24. srpna do 5. září.

„Byli bychom opravdu rádi, kdyby stadiony zaplnili lidé z celého světa, ale pokud na to nebudeme připraveni a zdravotní situace v Japonsku nebude ideální, způsobilo by to velké potíže i návštěvníkům z ciziny,“ uvedla v průběhu minulého týdne předsedkyně organizačního výboru her Seiko Hašimoto.

Japonsko v současné době nepouští do země cizince s výjimkou těch, kteří mají platné povolení k pobytu. Japonci před příletem do země musejí mít negativní výsledek testu, podstoupit testování na letišti a následně být dva týdny v karanténě.

Zdroj: ČTK
Foto: Reuters