Čtveřice českých reprezentantů se minulý týden na severu Afriky prezentovala ve skvělém světle. Výprava ve složení Miroslava Obrová, Jaroslav Petrouš, Jaroslav Brož a Martin Dvořák se vrací do Česka s pěti cennými kovy – jedno zlato, jedno stříbro a tři třetí místa. O zlatý úspěch se postarala Miroslava Obrová v hodu oštěpem v kategorii F56/57.

Česká atletka se kromě své vítězné disciplíny (vynikající výkon 15,51 metrů) představila také v hodu diskem a ve vrhu koulí. Miroslava Obrová potvrdila skvělou formu a v disku v nabité konkurenci brala solidní čtvrté místo a v kouli se radovala dokonce ze své druhé tuniské medaile – její třetí pokus znamenal výkon 6,75 metrů, který stačil na krásný bronz.

Zahanbit se nenechala ani mužská část reprezentačního týmu České republiky. Jaroslav Petrouš zopakoval s centimetrovou přesností svůj výkon v hodu diskem z posledního Světového poháru v Dubaji z poloviny letošního ledna. Jeho pokus o hodnotě 44,11 metrů zajistil českému atletovi bronzovou medaili ve sloučené kategorii F56/57. V dalších disciplínách – v hodu oštěpem a ve vrhu koulí – se Petrouš medailově neprosadil, ale i tak z toho byly kvalitní výkony zajišťující desáté, respektive páté místo.

Další reprezentant, který se ve dnech od 18. do 20. března zúčastnil mezinárodního atletického mítinku v Tunisu, Martin Dvořák, vybojoval třetí místo v hodu diskem v kategorii F33/34. V té kromě jiného došlo i k vytvoření nového světového rekordu závodníkem Hani Alnakhli ze Saudské Arábie. Dvořák byl rovněž na startovní listině v hodu oštěpem (7. místo) a ve vrhu Koulí (6. místo).

https://twitter.com/ParaAthletics/status/1373298553838243846

Stříbrného úspěchu se na severu Afriky dočkal Jaroslav Brož a bylo to opravdu pořádné drama! Brož si svým úplně posledním pokusem v hodu diskem v kategorii F53/55 zajistil druhé nejcennější medailové umístění. Ve vrhu koulí se český atlet dostal na celkové páté místo.

Česká republika se svými pěti vybojovanými medailemi obsadila v konečném hodnocení národů 24. místo ze 47 zúčastněných zemí.

Kompletní výsledkový servis ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Aneta Inochovská,
Facebook Jaroslava Petrouše a Tuniský paralympijský výbor