Mistrovství Evropy IPC 2021 probíhalo od neděle 16. května do soboty 22. května. Ve městě Funchal na portugalském ostrově Madeira se představila celkem jedenáctka plavců hájící české národní barvy. Devět svých zástupců vyslal svaz Český para sport, jednoho Český svaz zrakově postižených sportovců a jednoho Český svaz mentálně postižených sportovců. Stříbrnou medaili získal Arnošt Petráček a skvěle se prezentoval také mladičký David Kratochvíl, který se do Česka vrátil i s několika splněnými paralympijskými limity.

Klasifikační sobota a první závodní dny

Ještě před vypuknutím samotného šampionátu byla na programu klasifikační sobota, která se týkala především Agáty Koupilové a Petra Andrýska. Na portugalský ostrov se vydala i česká plavecká jednička Arnošt Petráček. Chybět nemohli další zástupce svazu Český para sport, a to Tedeáš Strašík, Jonáš Kešnar, Vendula Dušková, Dominika Míčková, Petr Frýba a také benjamínek výpravy i celého šampionátu, třináctiletý David Kratochvíl.

Za Český svaz zrakově postižených sportovců byl do Portugalska vyslán nestárnoucí Miroslav Smrčka a svého zástupce – Vladimíra Hlaváče – měl i Český svaz mentálně postižených sportovců.

Hned první závodní den se naši plavci prezentovali skvělými výkony. Vendula Dušková vybojovala výborné 5. místo ve finále na 400m volný způsob a stejně se dařilo Tadeáši Strašíkovi na prsové stovce, kterou ozdobil osobním rekordem. Do finále se ve svých disciplínách dostali také Dominika Míčková (50m prsa) a Petr Frýba (400m volně) a i u nich to bylo shodné umístění, tentokrát na sedmé příčce. David Kratochvíl nepostoupil do finále na 50m volným způsobem, jeho chvíle měly teprve přijít…

Už druhý den se totiž česká mladíček zaskvěl – na trati 100m motýlek si vylepšil osobní rekord a zároveň zaplaval kvalifikační limit na paralympiádu. Velký úspěch pro plavce z oddílu PK Tachov! Jinak ale české plavce provázela v pondělí spíše smůla. Tadeáš Strašík byl diskvalifikován ve finále 200m polohového závodu a finálové výkony Koupilové, Frýby a Kešnara stačily v rámci svých disciplín na sedmá či osmá místa. Naši se zapojili i do štafetového závodu – Míčková, Andrýsek, Petráček a Koupilová dokončili závod na posledním šestém místě.

Jako první z Čechů se v úterý vydal do bazénu Vladimír Hlaváč. Na prsové stovce se však nedokázal probojovat do finále. Podobný osud potkal také Míčkovou, Kešnara a Frýbu. O medaili nakonec do posledních centimetrů bojovala Vendula Dušková, kterou dělilo od třetí příčky ve finále na prsové stovce pět setin vteřiny. Zajímavé měření sil nabídlo finále, ve kterém se představili nejmladší a nejstarší členové výpravy. Mládí tentokrát zvítězilo a David Kratochvíl obsadil šestí místo, zatímco Miroslav Smrčka finišoval osmý.

Stříbrný výkon Arnošta Petráčka a druhá polovina ME

Na medailové oslavy české výpravy jsme si museli počkat do středy. Arnošt Petráček nejprve v rozplavbě na 50m znak potvrdil roli favorita závodu a do finále postupoval z první pozice na úkor Rusa Zhdanova. Ve finále si však tito soupeři své role vyměnili a Petráček skončil s vteřinovou ztrátou druhý. Vynikající výkon a krásná stříbrná medaile pro Českou republiku!

Ve středu 19. května se do finále probojovali i Koupilová (6. místo, 400m volně), Kratochvíl (5. místo (200m polohově), Dušková (8. místo, 100m volně) a Míčková (7. místo, 50m znak).

O den později se české naděje opět upínaly k výkonu Arnošta Petráčka, tentokrát na trati 50m volný způsob. V rozplavbě i ve večerním finále z toho bylo nakonec solidní páté místo s téměř totožným časem. Předvedl se i Tadeáš Strašík, který v odpoledním finále vylepšil o 0,76 sekundy svůj dopolední osobní rekord a zároveň český rekord na motýlkové stovkové trati. Náročný čtvrtek zažila bojovná Agáta Koupilová, která krátce po robě absolvovala dvě finálové plavby (100m prsa a 50m volně) s umístěním na pátém, respektive sedmém místě.

Páteční výkony opět přinesly nějaké ty vylepšené osobní rekordy a rovněž účasti ve finálových závodech. Jonáš Kešnar si nejprve dopoledne doplaval pro „osobák“ na znakové stovce, aby pak v rámci podvečerního finále obsadil osmé místo. Za svými soupeři však nijak výrazně nezaostal. Na stejné trati se proti sobě postavili i Kratochvíl se Smrčkou. I nyní se více dařilo mladičkému nováčkovi, který už v rozplavbě zaplaval další paralympijský limit a ve finále svůj výkon dokonce ještě o něco vylepšil. Smrčka do finále nepostoupil.

Osobní rekord si v pátek vylepšil i Strašík (100m volný způsob), ovšem bez finálové účasti. Start v nejlepší finálové sedmičce (200m polohový závod) však neminula Duškovou, která dohmátla na konečné šesté příčce, což bylo její poslední vystoupení na ME na Madeiře. Svou účast na šampionátu následně zhodnotila na svém facebookovém profilu: „Nakonec jsem moc ráda, že jsem odjela. Už jenom proto, že máme úplně nový repre tým, tím mám i úplně nového repre trenéra a než spolu odjedeme do Tokia, potřebujeme se sžít. Poslední roky jsem se na závodech prala s psychikou a atmosférou v týmu, což hodně ovlivňovalo moje výkony. Byl to začarovanej kruh a já doufám, že tyhle doby jsou pryč a s novým týmem bude líp, teď bylo.“

Poslední závodní den – v sobotu 22. května – si Jonáš Kešnar vyplaval osobní rekord na 50m volný způsob a dalším splněným limitem pro paralympiádu v Tokiu se prezentovala kometa šampionátu David Kratochvíl. Na trati 400m volný způsob si téměř o půl minuty vylepšil své dosavadní maximum a ve finále obsadil solidní šesté místo.

Na ME v plavání v Portugalsku reprezentovali:

Za Český para sport:
Petr Andrýsek
Vendula Dušková
Petr Frýba
Jonáš Kešnar
Agáta Koupilová
David Kratochvíl
Dominika Míčková
Arnošt Petráček
Tedeáš Strašík

Za Český svaz zrakově postižených sportovců:
Miroslav Smrčka

Za Český svaz mentálně postižených sportovců:
Vladimír Hlaváč

Text: Martin Steinbach
Foto: World Para Swimming, Český para sport