Ve středu ráno 9. června odstartovalo Mistrovství světa v para cyklistice v městečku Cascais, nedaleko portugalské metropole Lisabon. Závody s účastí 270 sportovců z 39 národů se uskutečnily zcela bez diváků. Českou republiku reprezentovala jedna závodnice Kateřina Antošová a dalších sedm mužů – Ivo Koblasa, Michal Stark, Patrik Jahoda, Tomáš Mošnička (všichni ČATHS) a Zbyněk Charvát, Roman Šejna a Petr Berger (všichni ČFSH). Posledně jmenovaný dokonce dosáhl na dvě medailová umístění.

Největším úspěchem prvního „časovkářského“ dne bylo solidní osmé místo Iva Koblasy, který ve dvacetičlenném startovním poli bojoval do poslední chvíle o elitní pětku. Umístění je bezesporu vynikajícím výkonem, ale Ivo se netají i medailovými ambicemi, které plánoval přenést do sobotního silničního závodu. Michal Stark dojel závod na 19. pozici.

O den později byly na programu také časovky a v akci byli tentokrát Patrik Jahoda, Tomáš Mošnička a Kateřina Antošová. Nejvíce se dařilo prvně jmenovanému, který v kategorii H1 vybojoval vynikající čtvrté místo! Jahoda svůj výkon zhodnotil takto: „Nebudu lhát, že nejsem zklamaný. Dal jsem do toho vše, objektivně podle pozávodní analýzy dat jsem zajel svůj druhý nejlepší výkon v životě. I tak to nestačilo ani na bronz, který byl tentokrát relativně vzdálený. Musím to hodit za hlavu a soustředit se na silniční závod.“

Nedaleko od bronzové medaile byla také Kateřina Antošová (H3), která dokončila závod na pátém místě. Výborné umístění, nicméně ze slov Katky je frustrace znát: „První, co mi proběhlo hlavou po projetí cílem bylo, že jsem sice jela své absolutní maximum, ale na medaili to stačit nebude. Je na čase se závoděním skončit. Páté místo na mistrovství světa je fajn, ale mám jich už celou sbírku.“ Ve své kategorii vybojoval Tomáš Mošnička po krátké závodní pauze 20. místo.

V průběhu pátku se poprvé zaskvěl i tricyklista Petr Berger, který dojel na třetím místě v rámci časovky kategorie T1. Stejně se mu vedlo i v neděli v silničním závodu. Ve své kategorii sice bojoval pouze se třemi dalšími sportovci, ale i tak lze jeho výkony označit za medailové. V rámci tricyklistiky T2 bojovali i Roman Šejna (dvě osmá místa) a Zbyněk Charvát (dvě desátá místa).

V sobotu došlo na silniční závody a nejvíce se věřilo Koblasovi, který si ve skvělém výkonu dojel pro vynikající páté místo. Na startu nechyběl ani Michal Stark. Ten své šestnácté místo ohodnotil slovy: „Plánovaná patnáctka těsně nevyšla, ale nemůžu být nespokojený. Myslím, že ve hře bylo i podstatně lepší umístění. Je zřejmé, že se v balíku cítím letos lépe než v časovce. A opět jsem si svého spurta vyhrál.“

Nedělní odpoledne ukončilo čtyřdenní mistrovství světa v silniční para cyklistice v Portugalsku. Na startu měla Česká republika tři handbikery – nejúspěšnější z nich byla Katka Antošová (H3), která dle svých slov jela „na jistotu“ a vybojovala 5. místo pro naše barvy a vyrovnala tak svůj výsledek z páteční časovky.

Smolařem dne byl jednoznačně Patrik Jahoda (H1) – jeho silniční závod byl pravděpodobně největší nadějí na medailový úspěch. Bohužel, Patrik kvůli kolizi se soupeřem závod nedokončil. „Bohužel dnes můj závod dopadl neslavně a skončil skoro dříve, než začal. Měl jsem velký respekt ze samotného startu. Naše závody připomínají spíše cyklokros a mtb než silniční cyklistiku. Hned od startu se jede tempo úplně nadoraz.“ Jahodu bylo nutné po nešťastné kolizi převést do nemocnice na rentgen, který naštěstí neprokázal další poranění.

Bez problémů se neobešel ani náš další handbiker – Tomáš Mošnička (H3). Ten, podobně jako Jahoda, absolvoval srážku se soupeřem a defekt na přední části kola způsobil minimálně tříminutovou ztrátu. Mošnička měl závod velmi dobře rozjetý a držel se bez problémů do 15. místa. Závod nakonec dokončil na 19. pozici.

Zdroj a foto: ČATHS