Tři čtvrtfinálové účasti a dvakrát semifinále – taková je bilance sedmičlenné české výpravy v rámci kvalifikačního turnaje ve slovinském Lašku, který se konal ve dnech od 3. od 5. června. Přestože „místenku“ na paralympiádu do Tokia se nikomu získat nepodařilo, tak je na místě všechny čtvrtfinalisty pochválit za výkony na hraně jejich současných možností.

Ocenit zaslouží především dvojice Tibor Chmela (TT10) a Denisa Macurová (TT11), kteří to ve svých kategoriích dotáhli až do semifinále. V případě Filipa Nacházela (TT4) se nebojíme říct, že pokud by podal výkon nad své možnosti, tak by reálně měl i na účast ve finále, ve kterém by se býval popral se soupeřem ze Slovenska (Boris Trávníček), který se do Tokia již kvalifikoval a český hráč dokázal v minulosti Borise porazit.

Ostatní čeští hráči – Martin Zvolánek (TT2), Petr Svatoš (TT3), Petr Hnízdo (TT6) a Vít Špalek (TT8), kteří do vyřazovacích bojů nezasáhli a skončili svá vystoupení po základních skupinách, alespoň nasbírali cenné zkušenosti. V neposlední řadě také mohli poměřit síly se světovou konkurencí, protože tento turnaj byl první po dlouhé patnáctiměsíční pauze od posledního turnaje z doby před vypuknutím celosvětové pandemie koronaviru.

Martin Zvolánek, navzdory tomu, že dokázal porazit nasazenou jedničku turnaje ve své klasifikační třídě, tak nakonec smolně ze skupiny nepostoupil na skóre, a to o jeden jediný set. Petr Svatoš narazil ve své skupině mimo jiné na pozdějšího finalistu Macieje Nalepku, se kterým dokázal vyhrát první set jednoznačně 11:2. Nicméně poté soupeř vnutil Svatošovi svoji nepříjemnou hru a dokázal utkání otočit ve svůj prospěch.

Petr Hnízdo narazil ve své tříčlenné skupině na oba pozdější semifinalisty a Vít Špalek startoval ve skupině s pozdějším vítězem. Špalek patří společně s Denisou Macurovou (oba 17 let) k nejmladším a k nejnadějnějším hráčům para stolního tenisu v České republice a věříme v jejich účast (nejen) na paralympijských hrách v Paříži roce 2024.

Kompletní výsledky turnaje ZDE.

Zdroj a foto: Český para sport