Čtyři zlaté, tři stříbrné a jeden bronz – takové je vysvědčení českých para atletů po ukončeném evropském šampionátu v polském městě Bydhošť. Mistrovství probíhalo ve dnech od 1. do 5. června za účasti celkem 25 sportovců (18 mužů a 7 žen) hájící české národní barvy. Na zlaté úspěchy dosáhli František Serbus, Miroslava Obrová a také Eva Datinská, která zvítězila hned ve dvou disciplínách.

Hned první závodní – i když trochu chladný a deštivý – den bylo z českého pohledu veselo. V odpolední části programu, v kategorii F32 v hodu kuželkou, potvrdil vynikající formu František Serbus. Ten svým výkonem 34,31 metrů nedal svým soupeřům šanci a zaslouženě získal zlatou medaili. Serbus navíc stanovil nejen nový český rekord, ale dokonce i nový rekord šampionátu. Stejně skvěle si v diskařském sektoru vedla i Eva Datinská, která o více než dva metry porazila druhou Polku Jasinskou a také se tak mohla radovat ze zisku nejcennějšího kovu.

Ve středu 2. června se počasí umoudřilo a bylo tedy ještě o něco příjemnější sledovat další povedené výkony a medailové úspěchy našich atletů. Koulařka Miroslava Obrová excelovala výkonem přesahující 7 metrů, z čehož nemohlo být nic jiného než další zlatý zářez pro českou výpravu. Ale bylo to velké drama až do posledního vrhu, Obrová zvítězila o pouhý jeden centimetr.

O den později to zase cinkalo. Nejprve se v kouli výborně předvedl Aleš Kisý (výkon 7,58 metrů), z čehož bylo nakonec krásné třetí místo. Ještě o jednu příčku lépe se dařilo Anně Muzikové, která ve své kategorii F32 hodila kuželku do vzdálenosti 17,82 metrů a její pátý soutěžní pokus tak znamenal stříbro. A aby toho nebylo čtvrtečním ránu málo, tak dopolední závody ukončila perfektně připravená Eva Datinská, která tentokrát ve vrhu koulí (F37) získala svoji druhou zlatou medaili na šampionátu! Odpoledne téhož dne přidala další medaili své do sbírky i Miroslava Obrová v hodu oštěpem. V kategorii F56 obsadila stříbrnou pozici.

V pátek bohužel došlo na přerušení série medailových zisků pro Českou republiku – žádný z našich sportovců nedokázal v ten den vybojovat potřebná umístění na těch nejvyšších příčkách. Sprinterce Tereze Jakschové se ale dařilo v rozbězích na 100 metrů a postoupila ze třetího místa do sobotního finále. V něm předvedla dokonce ještě lepší výkon, než jakým se prezentovala v kvalifikaci, a nakonec z toho bylo povedené páté místo.

Poslední závodní den se na stadionu Zdzisława Krzyszkowiaka na stupně vítězů probojovala Anna Luxová. Ta ve své kategorii F35 vrhla kouli do vzdálenosti 8,85 metrů, což ve finále nestačilo jen na jednu soupeřku a česká atletka tak získala vynikající stříbrnou medaili.

V celkovém medailovém pořadí národů obsadila česká výprava 13. místo z 33 zúčastněných zemí.

Medailové úspěchy ČR na MR v Bydhošti:

Eva Datinská – 2x zlato (hod diskem a vrh koulí)

Miroslava Obrová – 1x zlato (vrh koulí) a 1x stříbro (hod oštěpem)

František Serbus – 1x zlato (hod kuželkou)

Anna Muziková – 1x stříbro (hod kuželkou)

Anna Luxová – 1x stříbro (vrh koulí)

Aleš Kisý – 1x bronz (vrh koulí)

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců