Už pátým rokem probíhá ve Znojmě rozvojový kemp zaměřený primárně na přípravu a rozvoj para hokejových gólmanů. Výcviku brankářů se ujal ten nejpovolanější – Jakub Novotný, který zároveň působí jako hlavní trenér mužů v bráně české para hokejové reprezentace. 

Trénink para hokejových gólmanů je velmi specifický. Každý brankář má svůj unikátní styl, kterým chytá. Záleží na typu postavy, ale hlavně handicapu, kterému každý musí zákroky v bráně přizpůsobit. „Gólmani u nás nemají, kromě kempu reprezentace, žádnou cílenou přípravu, nikdo se na para hokejové brankáře nespecializuje, proto jsme před pěti lety začali pořádat kempy zaměřené právě na tento trénink,“ řekl trenér Parahokejového kempu Znojmo Jakub Novotný. A proč Znojmo? Právě v tomto klubu současný reprezentační trenér gólmanů sám hrával.

Společně s ním kempy pořádají další znojemští brankáři Petr HelešicMichal Kuchař a Jan Matoušek. Poslední jmenovaný má přitom bohaté zkušenosti nejen jako hokejový gólman. Po autonehodě totiž usedl do para hokejové sledge a oblékl i český národní dres na paralympiádě. Své bohaté zkušenosti teď předává dalším para hokejovým gólmanům, kteří se chtějí v bráně zdokonalovat. „Ve Znojmě se sejde vždy skvělá parta lidí, včetně trenérů. Pro nás je to ideální nastartování do sezóny a jsem rád, že se z toho už stala tradice. Samozřejmě mě osobně to baví o to více, že naše rozvojové kempy pořádáme v mém rodném Znojmě,“ řekl para hokejový gólman Jan Matoušek. Dodal zároveň, že kempy fungují zároveň jako integrace handicapovaných a zdravých sportovců. Během Parahokejového kempu Znojmo totiž pomáhá s tréninky na ledě mládež Orlů Znojmo.

Tenisáky, sledge i regenerace

Rozvojový kemp pro gólmany neprobíhá zdaleka jen na ledě. Denně se brankáři zdokonalují i v posilovně a mimo led, kde trénují hlavně postřeh. „Při rozcvičkách využíváme třeba tenisové míčky, které hráči různě chytají a trénují tak svůj postřeh, žonglujeme, házíme je. Cílem je to, aby gólmani byli potom schopni reagovat přímo v bráně co nejrychleji a třeba i v únavě,“ řekl k průběhu kempů Jakub Novotný. „Nemůžeme klukům diktovat, jak mají chytat, vše je o vzájemné komunikaci. My je umíme naučit ideální postavení v brankovišti tak, aby střely vykrývali co nejlépe, aby se uměli co nejrychleji přesunout do toho nejlepšího úhlu pro úspěšný zákrok,“ dodal Novotný.

Tréninky na ledě absolvují gólmani na kempech dvakrát denně, jednou denně zlepšují svou kondici v posilovně, plus absolvují speciální cvičení pro ideální regeneraci, přednášky z fyziologie i video rozbor hry. Na dnešní trénink se vypravila i para hokejová legenda Miroslav Hrbek. „Sám si teď dělám trenérskou licenci, takže se chci podívat do Znojma, abych okoukal co nejvíce z trenérského umění a toho, co konkrétně zahrnuje příprava brankářů. Věřím, že to použiju i v začátcích své nové kariéry,“ dodal Míra Hrbek.

Pátý ročník Parahokejového kempu Znojmo probíhá v v tamní Nevoga aréně od čtvrtka do neděle a zúčastní se ho celkem dvanáct para hokejistů, kteří doufají, že nové zkušenosti využijí hlavně v rámci tuzemské para hokejové ligy.

Text: Zuzana Glacová
Foto: Parahokejový kemp Znojmo