Hned tři sportovní akce na základních školách se speciálním vzdělávacím programem uspořádal v uplynulém měsíci organizační tým Českého paralympijského výboru. Nejprve 8. října se na děti v Rudné přijela podívat bronzová medailistka z Tokia Anna Luxová, poté 25. října přivítali žáci jesenické školy atletku Lenku Matouškovou a konečně 1. listopadu v Praze fungoval jako ambasador Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje triatlonista Jan Tománek.

Akce v Rudné, která proběhla 8. října 2021, byla jubilejní událostí Paralympijské výzvy. Šlo totiž o v pořadí padesátý Sportovní den projektu, který odstartoval na podzim před čtyřmi lety. Jen pro zajímavost – úplně první Sportovní den se uskutečnil 19. října 2017 na plzeňské základní škole v Lazaretní ulici.

Tentokrát na škole v Rudné byla jakožto ambasadorka českého sportu handicapovaných přítomna Anna Luxová, která dětem přivezla ukázat například svoji bronzovou medaili z nedávných Letních paralympijských her v Tokiu. V rámci tradiční besedy nechyběla ani oblíbená autogramiáda.

V tamější tělocvičně došlo na plnění několika disciplín Olympijského diplomu či Odznaku všestrannosti. U všech zapojených dětí bylo vidět upřímné nadšení ze sportování, ať už se skákalo do dálky nebo házelo basketbalovým míčem. Za svoji píli a nasazení byli všichni účastníci Sportovního dne věcně odměněni s kouzelnou tečkou, o kterou se svým vystoupením postaral iluzionista Pavel Dolejška.

Podobný program byl připraven také o necelé tři týdny později na základní škole v Jesenici u Rakovníka. Do západního cípu Středočeského kraje se vydala neslyšící atletka Lenka Matoušková. Letošní mistryně světa v hodu diskem byla hlavní hvězdou celého Sportovního dne a s nadšenými posluchači na besedě se podělila o své zážitky spojené s kariérou vrcholové atletky s handicapem.

Mezitím byly v rekonstruované tělocvičně k vidění vesměs skvělé výkony – na hody medicinbalem téměř nestačilo měřící pásmo a činili se také skokani a trojskokani. Zúčastnění sportovci se tentokrát prezentovali o něco slabšími výkony v neoblíbeném hlubokém předklonu, ale nešlo o nic, co by se nedalo do budoucna pořádně natrénovat!

A do třetice všeho dobrého, v pondělí 1. listopadu se uskutečnil Sportovní den Paralympijské výzvy na Základní škole při psychiatrické nemocnici v pražských Bohnicích. Organizačnímu týmu naštěstí přálo počasí, a tak se mohl celý sportovní program uskutečnit na krásném venkovním hřišti přímo v areálu školy. Výkony dětí se tentokrát měřily v T-běhu, skoku z místa a hodu medicinbalem.

Role ambasadora se pro tento den zhostil triatlonista Jan Tománek, který před nedávnem zakončil svoji závodní sezónu na Borgo Egnazia Triathlon v Itálii. Sportovalo se, debatovalo se a chybět nemohla ani autogramiáda nebo kouzlení Pavla Dolejšky. Maraton Sportovních dní Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje za rok 2021 bude zakončen akcemi v Neratovicích (24. listopadu) a v Plzni (25. listopadu).

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: David Kubíček a Daniel Martínek