Ve dnech od 21. do 26. listopadu se bude ve Sportovním centru v Nymburku konat para lukostřelecké soustředění. Sportovci se zde budou pod záštitou svazu Českého Para sportu připravovat se stejným cílem – uspět na nadcházejícím mistrovství světa v Dubaji, které se uskuteční od 19. do 27. února 2022.

Čas na přípravu byl v letošním roce kratší než obvykle. Ti, kteří se zúčastnili paralympijských her, absolvovali krátkou regenerační přípravu a ihned nastoupili do objemové části tréninku. Ostatní již trénovali, takže věřím, že tato část přípravy, kde se budeme zaměřovat jak na elementární, tak soutěžní část bude pro všechny účastníky přínosná,” vysvětluje trenérka para lukostřelecké sekce Českého para sportu Lída Fikarová.

Dvoufázové tréninky vyzkouší nejen fyzickou, ale hlavně mentální odolnost. „Mám pořád pocit, že se tato stránka dost podceňuje, naštěstí díky spolupráci s mentálním koučem jak na lukostřelbu, tak osobním, jsme postavili program, aby i účastníci věděli, na čem mohou v konečných dvou měsících pracovat,” upřesňuje Fikarová.

Mezi para lukostřelci v Nymburku se také objeví například Tereza Brandtlová, která na poslední chvíli získala účastnickou divokou kartu a na paralympiádě v Tokiu obsadila solidní 9. místo. Dále například slovenský Marcel Pavlík, který na hrách v Japonsku obsadil v mužské kategorii kladkového luku 4. místo.

Na soustředění se představí také Tomáš Vrzal, naděje české lukostřelby. „Tomáš je člověk, který tomu sportu hodně dává a má všechny propozice k tomu obsazovat vyšší pozice. Upřímně by si zasloužil víc pozornosti,” zmiňuje trenérka.

Novinkou je i spolupráce s Fakultou tělesné výchovy, kdy student oboru Aplikované tělesné výchovy a sportu osob se specifickými potřebami se bude částečně podílet na soustředění. „Jsme překvapeni z ohlasů u studentů, že je tohle prostředí velmi zajímá. Bude to pro obě strany zajímavá zkušenost a já doufám, že společná práce se tímto prohloubí i do budoucna.”

A aby nedošlo k podcenění relaxace, je naplánovaná návštěva hlavního města Prahy. „Pomalu všichni účastníci jsou mimopražští, proto budeme utužovat vztahy klidně procházkou po Staroměstském náměstí,” usmívá se Fikarová.

Zda se v tradici pořádání soustředění bude pokračovat, však není příliš jité. „Abychom mohli konkurovat na světovém šampionátu v Dubaji, bylo by vhodné uspořádat ještě tak dvě až tři intenzivní soustředění s danými výkonnostními sportovci. Další přípravné kempy však už nebudeme mít možnost organizovat,” dodává zklamaně Lída Fikarová.

Zdroj: Lída Fikarová
Foto: Archiv –
Tomáš Vrzal, World Archery, Tereza Brandtlová