V sobotu 13. 11. 2021 se v Kyjově uskutečnilo již 17. mistrovství České republiky ve zvukové střelbě. Pořadatelství se ujal oddíl Jiskra Kyjov a závodilo se jak ve střelbě z pistole, tak i ve střelbě z pušky. Každá disciplína měla celkem čtyři kategorie, ve kterých závodili zvlášť muži, ženy a dvojice, kteří mají stanovenou oční klasifikaci a ostatní, kteří aktuálně nemají vyřízenou oční klasifikaci od specializovaného lékaře.

Mistryní republiky se v pistoli stala Martina Policarová z pražského klubu TJ Zora Praha s celkovým nástřelem 174 bodů. Stříbrnou medaili si odvezla Tereza Přikrylová z brněnského Tandemu, která nastřílela celkem 152 bodů, stejně jako bronzová střelkyně Irena Šourková z olomoucké Sigmy. O majitelce stříbrné medaile tak musel rozhodnout ještě dodatečný rozstřel, ve kterém byla úspěšnější brněnská závodnice, která si připsala nástřel 25,5 bodů proti 23, 8 bodům závodnice z Olomouce.

Mezi muži byl závod v pistoli mnohem vyrovnanější, když brněnský Pavel David zvítězil celkovým nástřelem 179 bodů pouze o jediný bod před druhým Josefem Grunclem z pražské Zory. Bronzová medaile rovněž putovala do Prahy; a to zásluhou oddílového kolegy, stříbrného medailisty Jana Schejbala s celkovým nástřelem 171 bodů.

Závod dvojic v pistoli ovládla dvojice z pražské Zory ve složení Martina Policarová a Josef Gruncl s celkovým ziskem 352 bodů. Stříbrná medaile putovala do Brna, když si jí vystřílela dvojice Tereza Přikrylová a Pavel David s celkovým ziskem 330 bodů. Kamila Šamajová a Vladimír Krajíček z oddílu ASK Lovosice si díky celkovému nástřelu 312 bodů pověsili na krk bronzové medaile.

V kategorii ostatních závodníků, tedy střelců závodících bez oční klasifikace si zlato připsal Tomáš Trnka s nástřelem 167 bodů; shodně se stříbrným medailistou Petrem Brožkem ze Startu Plzně. O konečném pořadí tak musel rozhodnout dodatečný rozstřel, ve kterém Tomáš Trnka nastřílel celkem 27,7 bodů a Petr Brožek pouhých 14,8 bodů. Bronzová medaile se stala kořistí Tomáše Zemana, který celkovým nástřelem 153 bodů podpořil úspěch pražské Zory.

V závodě pušek si prohodili pořadí ze závodu pistolí Martina Policarová, která se tentokrát musela spokojit až se stříbrnou medailí, když jí přestřílela Tereza Přikrylová. Brněnské závodnici ke zlaté medaili stačil nástřel 188 bodů proti 184 bodům závodnice z Prahy. I bronzová medaile putovala do pražské Zory a to zásluhou Renáty Vítové, které stačilo k umístění na stupních vítězů nastřílených 181 bodů.

Mezi muži si zlatou medaili odvezl Milan Hradil z klubu Handicap Zlín s celkovým nástřelem 197 bodů. Pořádajícímu oddílu udělal obrovskou radost ziskem stříbrné medaile Pavel Gut, který nastřílel 189 bodů a získal tak pro pořádající klub TJ Jiskra Kyjov jedinou medaili.

Závod mezi ostatními závodníky tedy bez oční klasifikace se proměnil na mistrovství jednoho klubu. Všechny tři medaile si totiž na krk pověsili závodníci pražské Zory; a to v pořadí Tomáš Trnka s nástřelem 187 bodů před svojí oddílovou kolegyní Marií Polnarovou, která nastřílela 183 bodů. Bronzovou medaili a nadvládu střelců z oddílu TJ Zora Praha ještě podtrhnul nástřelem 182 bodů Tomáš Zeman.

Zlatá medaile ze závodu dvojic putovala do Brna; a to zásluhou dvojice Pavel David a Terezy Přikrylové, kteří Tandemu celkovým bodovým ziskem 373 bodů přivezli další medaili. Dvojice Martina Policarová a Josef Gruncl si připsala tentokrát stříbrnou medaili; a to nástřelem 365 bodů. Bronzová medaile opět putovala do severních Čech; a to konkrétně do oddílu ASK Lovosice, neboť dvojice Kamila Šamajová a Vladimír Krajíček nastřílela celkem 364 bodů, což jim stačilo na zisk třetího místa.

To bylo sedmnácté mistrovství České republiky ve zvukové střelbě zrakově postižených, nezbývá než se těšit na příští rok, kdy dalším ročníkem bude již 18. Mistrovství České republiky, což znamená, že tradice konání republikových šampionátů dosáhne své plnoletosti.

Zdroj a foto: Český svaz zrakově postižených sportovců