Trojice českých reprezentantů se zrakovým handicapem – Martin Biháry, Michal Rokůsek a Martin Fejfar – se v druhé polovině října vydala na Kavkaz, kde proběhly hned dva šampionáty v benchpressu. V Gruzii nakonec všichni sportovci postupně vybojovali mnoho úspěchů včetně několika cenných kovů.

Českobudějovičtí vzpěrači se zrakovým postižením se zúčastnili ve dnech od 22. do 29. října 2021 mistrovství světa v benchpressu v Gruzii ve městě Bakuriani. I přes náročnou situaci skrz pandemická opatření získal Martin Biháry stříbrnou medaili výkonem 170 kg ve váhové kategorii do 90 kg v kategorii OPEN. V kategorii Masters nad 40 let vybojoval dokonce zlatou medaili, dále v evropském bodování také zlatou a stříbrnou medaili.

Michal Rokůsek se svými výkony postaral o zisk bronzové medaile v evropském bodování, když zvedl činku o váze 120 kg ve váhové kategorii do 100 kg. Oba vzpěrači jsou členy 1.Centra zdravotně postižených JČ, z.s. na Vltavském nábřeží v Českých Budějovicích. Společně s nimi startoval v Gruzii i Martin Fejfar ze Zory Praha, který se umístil v Evropě na čtvrtém místě.

Tamější trenér Jiří Smékal ocenil výkony svých svěřenců a brzy po příletu se všichni opět s vervou vrhli na sportovní přípravu, tentokrát na IBSA Games Afrika v Egyptě – Luxoru v březnu 2022, kde by měl výpravu doplnit další českobudějovický vzpěrač Josef Camfrla, a také Martin Fejfar. „Doufám, že se klukům za pět měsíců podaří překonat své osobní rekordy a tím budou důstojně reprezentovat Českou republiku,“ dodává Smékal.

Zdroj a foto: 1.CZP JČ