Vrcholem sezóny pro paralympijský sport boccia bude letošní Mistrovství světa v Rio de Janeiru, které se vrací do Brazílie po dlouhých šestnácti letech. Šampionát se uskuteční ve dnech od 3. do 14. prosince 2022 a chybět by nemělo ani několik Čechů. Kromě paralympijského vítěze z Tokia by se v Jižní Americe chtěl představit také jeden veleúspěšný navrátilec.

Přímo v místě konání akce v Rio de Janeiru v roce 2006 zaznamenal své první velké výsledky na mistrovství světa například Radek Procházka, který se vrací do národního týmu po delší sportovní pauze, aby se pokusil vybojovat svůj návrat na paralympijské hry v Paříži 2024. Ve Francii by mohl bojovat o svoji třetí medaili na třetí paralympiádě po Pekingu 2008 a Londýně 2012.

Skvělý výsledek v roce 2006 zaznamenal také František Serbus, který reprezentoval Českou republiku v boccie a atletice. V roce 2012 dokonce v obou sportech na paralympiádě v Londýně. Na Letních paralympijských hrách v Tokiu obsadil ve finále hodu kuželkou sedmé místo. František Serbus aktuálně stále reprezentuje v atletice a je předsedou České federace boccii.

V tuto chvíli má své místo na MS v Brazílii jisté Adam Peška, šampion z Letních paralympijských her v Tokiu. Dokáže do své medailové sbírky přidat také nejcennější kov z druhé nejvýznamnější akce světového para sportu?

Česká federace boccii spouští sezónu 2022 jako gestor a kalendář na letošní rok je již znám a k nahlédnutí ZDE.

Zdroj: Roman Suda
Foto: ME v Seville 2021, Samuel Waage