Do vypuknutí zimních paralympijských her v Pekingu zbývá posledních pár týdnů. Vrcholnou sportovní akci vyhlíží i reprezentace para hokejistů, kteří patří do širší světové špičky. V dresu českého národního týmu se na turnaji představí i Václav Hečko. Bude to pro něho paralympijská premiéra.  Ačkoli v reprezentaci nepůsobí dlouho, bude patřit k nepostradatelným součástem týmu.

Už se nemůžu dočkat,“ odpovídá okamžitě Václav Hečko na dotazy ohledně paralympijských her. Svou možnost reprezentovat chce podle svých slov využít naplno, protože si uvědomuje, že se tato šance už nemusí opakovat. „Klobouček před těmi, kteří už letí na svou několikátou paralympiádu, ale čtyři roky jsou dlouhá doba. Třeba je to moje první a zároveň poslední. Člověk nikdy neví, co se mu může třeba při zápasu přihodit. Hodně se těším a budu se snažit jít do toho naplno a doufám, že se mi to podaří,“ pokračuje Hečko.

Právě para hokejista s třiatřicítkou na dresu tvoří pevný pilíř současné reprezentace. Jeho hlavním přínosem pro tým je především tvrdá fyzická hra. Mnoho soupeřů si tak na setkání s ním dlouho pamatuje. „Bez toho by to byla trošku nuda, musíme to těm silným týmům trochu znepříjemnit,“ popisuje Hečko svou oblíbenou herní disciplínu. „Hlavně chci, aby v týmu fungovala potřebná chemie, a aby si všechny pětky rozuměly.

S jedním z favoritů turnaje se český celek potkal už na prosincovém turnaji International Para Hockey Cup v Ostravě, kde s týmem Ruska sehrál pět utkání v řadě, ve kterých pokaždé uspěl soupeř. „Naposledy jsme s nimi hráli na mistrovství světa v Ostravě. Od té doby je tam určitě vidět posun,“ říká Hečko s odkazem na domácí červnový šampionát, kde ruský tým vyřadil českou reprezentaci ve čtvrtfinále. „Rusové mají velký výběr hráčů, je to světová špička. Vyzkoušeli jsme si proti nim mnoho věcí, které jsme těžce pilovali na trénincích, například bránění. Zápas se silným soupeřem nám dá o mnoho víc než hromada tréninků,“ pokračuje Hečko.

Na ostravském turnaji naopak oproti původnímu plánu chyběly zámořské týmy Kanady a USA, tedy dva největší adepti na paralympijské zlato. Na turnaji v Pekingu budou soky českého týmu i hokejisté Jižní Koreji a domácí Číny. „Korea nám stále leží v hlavě, snad to tentokrát klapne. Musíme se vyvarovat chyb, které jsme udělali na mistrovství světa, tehdy asi hodně zapracovala psychika v náš neprospěch,“ zamýšlí se Hečko nad soupeřem, se kterým národní tým prohrál na domácím světovém šampionátu v Ostravě 0:2.

Naopak hostitelská Čína je pro mnohé velkou neznámou. „Máme z nich trochu obavy, nikdy jsme s nimi nehráli, ale připravíme se na ně, jak nejlépe můžeme. Viděli jsme je hrát ve švédském Östersundu. Nevypadali špatně, ale musíme brát v potaz, že hráli proti slabším soupeřům,“ popisuje Hečko celek, který nepatří mezi nejlepší světovou osmičku a do letošních her se zapojí díky jejich pořádání.

Čeští reprezentanti však nepodceňují žádného soupeře a tvrdě na sobě pracují na pravidelných trénincích. Ty probíhají každý týden od pondělí do středy v Nymburce. „Náš režim je nabitý. Tři dny v Nymburce, plus klubové tréninky, a ještě co tři týdny o víkendech ligové zápasy,“ vypočítává Hečko náročný kalendář reprezentantů. „Kluci musí makat i doma. Snažíme se ve volném čase posilovat na stroji, který má napodobit odpichování se hokejkami od ledu,“ pokračuje. „Člověk musí také regenerovat, ale my bychom teď před paralympiádou měli ještě co nejvíc přidat.

A s jakým výsledkem se chtějí Češi vracet z turnaje, který v Číně začíná 4. března? „Do semifinále se určitě dostat chceme,“ říká rozhodně Hečko. „Pokud bychom porazili všechny tabulkově slabší a dokázali bychom zdolat Koreu, mohli bychom si to rozdat s Ruskem o třetí místo,“ uvažuje. „Musíme ale zůstat nohama na zemi a dávat si menší cíle, porazit Koreu, Čínu nebo Slováky, kteří taky mohou překvapit,“ dodává.

Text: Lukáš Kuřík
Foto: Parahockey.cz