Projekt Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje je v plném proudu a termíny jarních Sportovních dní na základních školách se speciálním vzdělávacím programem se blíží. Ve středu 2. února došlo k výběru pěti výherců z řad zapojených škol, které splnily podmínky pro účast v losování. To proběhlo v budově společnosti Sazka a z osudí, ve kterém figurovalo 21 nejaktivnějších škol z celé České republiky, vytáhla pět šťastlivců účastnice loňských Letních paralympijských her v Tokiu, atletka Tereza Jakschová. Losování se zúčastnili i olympijští medailisté Šárka Kašpárková a Lukáš Rohan.

Jsem moc ráda, že můžu být součástí tohoto projektu. S Paralympijskou výzvou jsem poprvé spolupracovala na Sportovním dni v Rožmitále pod Třemšínem a tehdejší akci jsem si hrozně moc užila. Bylo skvělé navštívit malé sportovce u nich na škole a snad se nám povedlo je ještě více motivovat do další sportovních aktivit,“ uvedla atletka Tereza Jakschová, která zažila svoji premiéru v roli ambasadorky Paralympijské výzvy v roce 2021 na konci září.

Paralympijská výzva Sazka Olympijského víceboje vstoupila tento leden do svého pátého roku aktivní činnosti. Od podzimu 2017 bylo uskutečněno přes 50 Sportovních dnů s některým z významných osobností českého sportu handicapovaných a do dnešního dne výsledkově prošlo projektem přes 4 500 dětí ze základních škol se speciálním vzdělávacím programem.

Losování výherců nadcházejících Sportovních dnů Paralympijské výzvy proběhlo ve středu 2. února na ústředí společnosti Sazka na Praze 6. Kromě české paralympijské reprezentantky se kompletního losování pro všechny školy v Olympijském víceboji zúčastnili i vodní slalomář Lukáš Rohan a bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková, která dnes působí na vedoucích pozicích celého projektu. Pro Sportovní dny Paralympijské výzvy se vybíralo z 21 přihlášených škol, které splnily podmínky pro účast v losování.

Seznam vylosovaných škol – Sportovní dny Paralympijské výzvy, jaro 2022:

Základní škola Lanškroun, Náměstí A. Jiráska
Základní škola Votice, Smetanova
Základní škola Klášterec nad Ohří, Petlérská
Základní škola Horšovský Týn, Nádražní
Základní škola Uherské Hradiště, Šafaříkova

Na letošní akci na naší škole se velmi těšíme. Když Sportovní den Paralympijské výzvy u nás proběhl naposledy (v květnu 2019, pozn. redakce), tak si ho děti moc užily a celé dny pak nemluvily o ničem jiném. Jsem moc ráda, že jsme byli vylosováni,“ přiblížila své pocity učitelka Alena Krutinová, garantka Paralympijské výzvy na Základní škole v Horšovském Týně.

Text: Martin Steinbach
Foto: René Kujan, Martin Steinbach a archiv ČPV